пʼятниця, 23 лютого 2018 10:16

Лютнева революція почалася після втечі імператора зі столиці

Лютнева революція почалася після втечі імператора зі столиці
Лютнева революція 1917 року розпочалась з мітингів проти голоду. Фото: Еспресо.TV

У столиці Російської імперії Петрограді цього дня 1917 року люди розпочали масові виступи проти нестачі хлібу. Міщани громили хлібні крамниці, пекарні і магазини.

Напередодні імператор Микола II виїхав із Петрограда до Могильова у ставку Верховного головнокомандування. Перед цим міністр закордонних справ Олександр Протопопов запевняв його, що в столиці все під контролем. Після його від'їзду, 23 лютого погроми переросли в масові страйки і демонстрації. Загалом страйкували 128 тис. людей. Колони мітингувальників ішли з гаслами "Геть війну!", "Геть самодержавство!", "Хліба!".

У центрі міста відбулись сутички з козаками і поліцією. Рота лейб-гвардії відкрила вогонь по демонстрантах. Убили 40 осіб, понад 40 отримали поранення.

27 лютого в Петрограді почалося збройне повстання робітників. У ніч на 28 лютого Тимчасовий комітет Державної думи оголосив, що бере владу у свої руки.

Наступного дня Велика Британія і Франція визнали Тимчасовий комітет. Це доводило його міжнародну легітимність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна була для комуністів випробовувальним майданчиком" - В'ятрович про Жовтневий переворот

2 березня 1917 року Микола II підписав акт про зречення і указ про призначення князя Георгія Львова головою Ради міністрів. Монархія в Росії припинила існування.

Усього в Петрограді загинули майже 300 повсталих. На Балтійському флоті вбили близько ста офіцерів, які організовували опір революції.

Захоплення влади в Петрограді більшовиками отримало відгук і в Україні. Українська Центральна Рада засудила більшовицький переворот. 29-31 жовтня в Києві відбувалися бої за владу між більшовиками, прихильниками Тимчасового уряду і УЦР, в яких переможцями вийшли прихильники УЦР. Влада Генерального Секретаріату поширена на всі українські губернії.

Зараз ви читаєте новину «Лютнева революція почалася після втечі імператора зі столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути