Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 17:46

Фермер виявив гробницю посеред поля

Фермер виявив гробницю бронзового чи мідного віку на півострові Дингл в ірландському графстві Керрі.

На знахідку чоловік натрапив, виконуючи земельні роботи. Зачепив та перевернув велику кам'яну плиту, під якою виявилася укріплена камінням камера та вхід до додаткової. Всередині додаткової знайшов незвичайний гладкий камінь овальної форми та людські кістки, повідомляє RTE.

Автор: rte.ie
  Фермер натрапив на незвичну давню гробницю
Фермер натрапив на незвичну давню гробницю

Археологи, які прибули на місце, припустили, що гробниці від 4 до 2,5 тис. років. Але не виключають, що вона може бути давнішою.

"З огляду на розташування, орієнтацію у просторі, наявність вхідної плити, спочатку подумали, що це гробниця бронзового віку. Але конструкція цієї не схожа на жодне з інших поховань бронзи, відомих нам. Це незвичайна гробниця", - зазначив археолог Майкл О`Коллінз

Призначення овального каменю поки не розуміють, але вважають, що знахідка може мати велике значення для розуміння доісторичних обрядів поховання. Нещодавно у селі Ридoдуби Чoртківськoгo райoну Тернопільської області під час польових робіт виявили саркофаг із людськими рештками, якому близько 5 тис. років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали амфори зі скелетами всередині

Автор: rte.ie
  Фермер натрапив на незвичну давню гробницю
Фермер натрапив на незвичну давню гробницю

Нещодавно в селі Ридодуби Чортківського району Тернопільської області під час польових робіт виявили саркофаг із людськими рештками, якому близько 5 тис. років. Кам'яну брилу, що прикривала вхід до гробниці, зачепили і проламали трактором. Одразу викликали археологів. Ті розкопали частину кам'янoї дoмoвини, виготовлену із місцевого "червоного" каменю.

Пізніше повідомили, що всередині побачили 3 людські скелети і яскраві зразки існуючої у той час культури кулястих амфор. Це 11 різновеликих, від мініатюрних до п'ятилітрових, глиняних горщиків – амфор, дві добре загострені крем'яні сокирки та долото.

Скелети належали дорослим особам. На поясі одного збереглася кістяна пряжка. Знайшли також підвіску з ікла та шило. Поруч з тілами лежав череп. Він міг належати кабану чи свині.

Зараз ви читаєте новину «Фермер виявив гробницю посеред поля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути