пʼятниця, 09 березня 2018 04:20

Щомиті у світі продають дві ляльки Барбі

Щомиті у світі продають дві ляльки Барбі
Перша лялька Барбі. Фото: вікіпедія

9 березня 1959 року на щорічній виставці дитячих іграшок у Нью-Йорку компанія Mattel уперше представила ляльку Барбі. Білявка мала яскравий макіяж, лак на нігтиках і перламутрові сережки у вухах. На ній був смугастий купальник, який підкреслював форми, та босоніжки на шпильках.

Рут Хендлер, співзасновницею компанії Mattel, зайнялася створенням іграшки, яка б дозволила дівчаткам фантазувати на тему дорослого життя. Праобраз Барбі - лялька Ліллі, розрахована на дорослу аудиторію. Вона викупила авторські права на Ліллі, переробила її і 9 травня 1958 року запатентувала винахід і назвала його Барбі – на честь доньки Барбари. Дебютувавши в 1959 році, Барбі практично зразу стала популярною. Виготовлена вона була в Японії з вінілу і продавалась у версії як блондинка, так і брюнетка за ціною 3 долара. Одяг ручної роботи для Барбі, спеціально розроблений професійним модельєром, слід було купувати окремо. Mattel першого ж року продала 350 тис. ляльок. Для кожної нової моделі створювали гардероб, меблі, посуд, автомобілі, візочки. За перші 10 років подружжя Гендлер заробило на Барбі близько $500 млн 1993-го лялька принесла родині $1 млрд 1994-го – вдвічі більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клоновану вівцю назвали на честь американської співачки

Барбі є найпопулярнішою в світі іграшкою. Щотижня у світі продається близько мільйона ляльок, щомиті - дві ляльки. У американської дівчинки 3-11 років у середньому 8 ляльок Барбі, італійки - 7, француженки, німкені і англійки - по 5. Компанія Mattel продала за 50 років більше мільярда ляльок Барбі. У світі є понад 10 тисяч завзятих колекціонерів ляльок Барбі - 90% з них це жінки віком за 40 років, які купують більше двадцяти Барбі щороку. Ціна колекційних ляльок може сягати 17 тисяч доларів.

Зріст ляльки Барбі 29 см. Пропорції відносно людського тіла – 1:6. Якби Барбі стала людиною, то за зросту близько 170 см важила би трохи менше 50 кг, об'єм грудей мала б 99 см, талії – 45 см, а стегон – 84 см.

Зараз ви читаєте новину «Щомиті у світі продають дві ляльки Барбі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути