вівторок, 17 вересня 2013 18:23

Європейський трибунал виніс вирок про вбивство 30-річної давності у Польщі

Автор: Фото:tvp.info
 

Європейський суд з прав людини визнав Польщу винною в неефективному розслідуванні смерті Ґжеґожа Пшемика, ліцеїста, смертельно побитого міліціонерами у 1983 році. За рішенням суддів, Польща порушила параграф 2-ий Європейської конвенції прав людини, який гарантує кожній людина право на життя і ефективне слідство. Заявнику, батькові Ґжеґожа Пшемика, суд присудив 20 тисяч євро компенсації.

Похорон Ґжеґожа Пшемика на варшавському цвинтарі Повонзки зібрав тисячі людей, і переріс у першу маніфестацію спротиву діям комуністичної влади.

12 травня 1983 року міліціонери затримали у Варшаві молодого поета Ґжеґожа Пшемика, котрий разом зі своїм колегою святкував закінчення школи. Один з хлопців не мав при собі документів. Пшемика забрали до відділку Громадянської міліції. Там його брутально побили. Хлопець помер 14 травня 1983 року.

Слідство у справі смерті Ґжеґожа Пшемика тривало 20 років, на думку суддів Європейського трибуналу прав людини, було проведено неефективно. Трибунал звернув увагу на недопустимість затягування слідства, яке призвело до того, що винних не було покарано. Також Європейський суд звернув увагу на складні та нечіткі приписи і польських законах, які стосуються задавнення комуністичних злочинів. Трибунал теж погодився із ствердженням польського Найвищого суду, що слідство у справ смерті Ґжеґожа Пшемика є великою поразкою польської юстиції.


Зараз ви читаєте новину «Європейський трибунал виніс вирок про вбивство 30-річної давності у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути