Ексклюзиви
понеділок, 12 лютого 2018 17:26

Катерина ІІ змусила короля Речі Посполитої жити біля себе

Катерина ІІ змусила короля Речі Посполитої жити біля себе
Коронація Станіслава Понятовського відбулася 1764 року за згоди Росії. Фото: wikipedia.org

12 лютого 1798 року у Петербурзі помер останній король Речі Постолитої 66-річний Станіслав ІІ Август. У нього стався інсульт. На вимогу російської імператриці Катерини II він був змушений зректися престолу і переїхав до Петербурга, де жив на виділену йому пенсію без права виїжджати за кордон.

Одним з найбільших досягнень Станіслава ІІ Августа було скликання чотирирічного Сейму та прийняття 3 травня 1791 року першої конституції. Дехто вважає, що він несе відповідальність за розмежування Польщі та втрату суверенітету Річчю Посполитою. Залишив слід в історії також тим, що боровся за реформи, правда, невдало, пише сайт dzieje.pl.

На перші роки його правління припали Барська конфедерація і Коліївщина – 1768-го, що спричинило перший поділ Польщі 1772 року.

Поховали короля у католицькій церкві, звідки останки 1938 року були передані Другій Польській республіці й перепоховані на батьківщині у містечку Волочин. 1990-го через поганий стан поховання останки Понятовського перевезли з Волочина (тоді - Білоруська РСР) у Варшаву, де 14 лютого 1995 року їх урочисто переховали в соборі Святого Іоанна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли в Малоросії зникнуть гетьмани, треба зробити все , щоб стерти з пам'яті їх та їхню добу"

Король Речі Посполитої Станіслав Лещинський народився 20 жовтня 1677 року у Львові. Був охрещений в Латинській катедрі Львова за участі діда — Станіслава Яна Яблоновського.

12 липня 1704 року Лещинський за підтримки шведського короля Карла XII, військо якого в той час перебувало у Польщі, був обраний польським королем. У 1703-1708 роках вів таємні переговори з гетьманом Іваном Мазепою про об'єднання України, Польщі і Литви у федеративну державу на засадах Гадяцького договору 1658-го, уклав угоду з гетьманом про спільну боротьбу проти Московського царства. Після поразки шведсько-українських військ у Полтавській битві 1709 року Лещинський був змушений виїхати до Франції.

Зараз ви читаєте новину «Катерина ІІ змусила короля Речі Посполитої жити біля себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути