Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2013 12:30

Двигуни ракети, що відправила людей до Місяця, підняли з дня Атлантики

Автор: Фото: rg.ru
  F-1 були найпотужнішими рідинним двигуном з одним соплом
F-1 були найпотужнішими рідинним двигуном з одним соплом

Три тижні активних пошуків у відкритому океані експедиції американських "підводних археологів" принесли сенсацію - два з п'яти двигунів ракети, яка в липні 1969 року вивела екіпаж "Аполлона 11" на чолі з Нілом Армстронгом у відкритий космос, були виявлені на глибині чотирьох кілометрів, а потім піднято на поверхню.

Як стало відомо, знайдені двигуни "F-1" були встановлені на ракеті "Сатурн-5", що була основною "робочою конячкою" НАСА в 1960-і і 1970-і роки минулого століття. На думку американського космічного агентства, "F-1" були "найпотужнішими рідинним двигуном з одним соплом".

За серійними номерами вже точно встановлено, що підняті з дна морського "движки" 44 роки тому розігнали, а потім штатно відділилися від ракети, яка вивела в космос легендарний "Апполон-11". Нагадаємо, саме цей корабель через кілька днів вперше доставив людину на Місяць, а першим астронавтом, що висадився на природний супутник Землі, став Ніл Армстронг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вікінги завезли мишей до Гренландії

Експедицію з пошуку загублених більше чотирьох десятків років тому двигунів організував та профінансував американський мільярдер і засновник найбільшого на сьогоднішній день інтернет-магазину "Amazon" Джеффрі Безос. Підприємець ще з 2004 року став предметно займатися космічними проектами і сьогодні активно розвиває компанію "Blue Origin", плануючи почати комерційні запуски на Земну орбіту. Немає сумніву, що гучна знахідка лише приверне підвищену увагу до даного проекту і стане відмінним рекламним ходом.

Як з'ясувалося, приблизне розташування двигунів "F-1" Безосу вдалося встановити ще кілька місяців тому за допомогою новітнього ехолота. Механізми, що вивели екіпаж Ніла Армстронга в космос, важили по вісім тонн кожний. Вони опинилися похованими під товщею води на глибині більше чотирьох кілометрів і піднімати їх довелося за допомогою роботів.

"Майбутнє відновлення двигунів стабілізує техніку і дозволить уникнути подальшої корозії", повідомив Безос, додавши, що хоче з їхньою допомогою наочно розповісти історію реалізації програми "Аполлон".

Двигуни, що пролежали під водою більше 40 років, вже везуть в бік мису Канаверал - головного космодрому в США. Передбачається, що тут фахівці підготують їх до експонування в музеї.

"Ми з нетерпінням очікуємо відновлення двигунів і аплодуємо наміру виставити їх для загального огляду",- заявив керівник НАСА Чарльз Болден.

Досить імовірно, що в кінцевому підсумку легенда американської космічної програми опиниться в Національному музеї авіації та космонавтики. Розташований у Вашингтоні музей, вже володіє не тільки повномасштабним макетом корабля "Аполлон", але й точною копією радянського корабля "Союз", а також масою інших найцікавіших експонатів.

Зараз ви читаєте новину «Двигуни ракети, що відправила людей до Місяця, підняли з дня Атлантики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути