На півдні Франції знайшли сліди винограду на майданчику, що датується 425-400 роками до нашої ери. Імовірно, що цей майданчик слугував чавильнею, де найдавніші французькі винороби розтоптували ягоди. У знайденій там же стародавній амфорі іноземного походження дослідники виявили сліди вина.
Це найраніші молекулярні свідчення виноробства у Франції. До того ж, сліди в амфорі підтвердили гіпотези про те, що місцеве виготовлення вина виникло під впливом торгівлі з етрусками, давніми племенами, що мешкали на території сучасної Тоскани.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лорд Тіллі заповів щодня приносити свіжу їжу й вино до свого трупа
Першими займатися виноробством близько 6000 років тому почали жителі гірських районів нинішніх Ірану, Вірменії та Грузії.
Завдяки морським торговцям по всьому Середземномор'ю поширилися технологія виноробства і культура пиття. За оцінками археологів, виробництво вина на території нинішньої Франції почалося в шостому столітті до нашої ери, але досі не було хімічних свідчень, які допомогли б датувати давнє "французьке" вино.
Крім того, науковці виявили сліди ароматичних трав розмарину і базиліка, а також соснової смоли. Стародавні винороби могли додавати останню в якості консерванту. "Місцеві жителі спробували привезене вино, і це привело до виникнення майбутнього французького виноробства", - вважає Патрік МакГоверн з Музею археології та антропології Університету Пенсільванії.
Коментарі
1