пʼятниця, 15 травня 2020 16:30

Дослідження давнього храму змінили уявлення про минуле людей

Дослідження давнього храму змінили уявлення про минуле людей
Храм Гебеклі-Тепе називають археологічним дивом Фото: sciencealert.com

Ізраїльські вчені встановили, що давні люди, які 12 тис. років тому побудували храм Гебеклі-Тепе, володіли законами геометрії і планування.

Масштабний мегалітичний комплекс розташований у Туреччині. Його збудували раніше за Стоунхендж і єгипетські піраміди. Археологи, які вперше натрапили на нього у 1990-х, встановили, що спорудженням займалися мисливці-збирачі, адже у той період люди не вели сільське господарство чи тваринництво. Не існувало і писемності, повідомляє Science Alert.

Однак нещодавно дійшли висновку, що комплекс складається не з окремих хаотичних структур, а з пов'язаних між собою огорож і стовпів, що були сконструйовані відповідно до єдиного плану. Це дозволяє припустити, що мисливці-збирачі не були настільки примітивними, як вважалося раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час будівництва торгового центру розкопали храм і яму з кістками, яким 5 тис. років

За словами вчених, найцікавішим є те, що центральні точки трьох найбільш значних кам'яних кіл храму, відомі як огородження B, C і D, здаються геометрично пов'язаними між собою, ґрунтуючись на формі практично ідеального рівнобічного трикутника. Випадковість цього майже неможлива.

Такий рівень планування вимагав начерку якісної карти, яку, імовірно, люди викладали з очеретин на землі. Також побудова даної споруди вимагала більше сил, ніж вважалося.

"Рівень організації і робочої сили, необхідний для будівництва мегалітичної архітектури в Гебеклі-Тепе, слід помножити на три в порівнянні з попередніми оцінками, якщо наше припущення вірне", - зазначають вчені. Не виключають і того, що храм багато поколінь будували роками.

Нині розкопано лише 5% храму, але й вони відображають грандіозний поворотний момент в історії людства. Не лише в архітектурних здібностях, але й у загальній еволюції.

Під час дослідження мегалітичної споруди Стоунхенджу вчені університету Ньюкаслу дійшли цікавих висновків. Вони переконані, що для транспортування масивних каменів на санчатах використовували свинячий жир. Дослідники знайшли значні залишки жиру на черепках глиняного посуду.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження давнього храму змінили уявлення про минуле людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути