вівторок, 04 квітня 2023 04:05

До золотих родовищ добирався кожен третій

До золотих родовищ добирався кожен третій
Золота лихоманка на Клондайку тривала два роки. 1899-го родовище вичерпалося. Фото: edward-210

Клондайкська золота лихоманка розпочалася 4 березня 1896-го на Юконі. Знайшли багаті родовища золота в руслах кількох приток річки Клондайк.

Відкриття золотих покладів на Юконі трапилося у момент, коли відчувалася гостра нестача запасів золота у всіх розвинутих країнах світу. До Клондайку можна було дістатися від Берингового моря вгору по течії річці Юкону лише в теплу пору року. Загалом подорож була дуже непростою. Близько 95 тис осіб кинулися на пошуки. Серед них письменник Джек Лондон, який описав золоту лихоманку у своїх романах.

Уряд запровадив закон, який дозволяв входити на територію Юкону лише шукачам, що мали річний запас продуктів. Загалом всі продукти важили близько 520 кг. Разом із реманентом вага поклажі становила 900 кг. Ціни на собак і коней нечувано зросли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія продала свою територію

До родовищ добирався кожен третій - решта поверталися або гинули від виснаження, холоду й цинги. Золото знаходив кожен десятий із прибульців. З них розбагатіти на знахідках вдавалося половині.

Золота лихоманка на Клондайку тривала два роки. 1899-го родовище вичерпалося. Загальні витрати всіх шукачів перевищували вартість золота, що було видобуто між 1897 і 1901 роками.

У Вашингтоні 30 березня 1867-го підписали договір, за яким Росія продала США Аляску, Алеутські острови та острови у Беринговій протоці. Загальна сума угоди склала 7,2 млн доларів золотом. Зараз це понад $200 млн.

Зараз ви читаєте новину «До золотих родовищ добирався кожен третій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути