неділя, 05 листопада 2023 06:40

Дисидент спалив себе в центрі столиці

Дисидент спалив себе в центрі столиці
Палаючого Василя Макуха люди намагалися врятувати і загасити полум'я.І люстрація: uamodna

Колишній боєць Української повстанської армії Василь Макух 5 листопада 1968-го облився бензином і підпалив себе на Хрещатику в Києві. Так протестував проти русифікації України та агресії Радянського Союзу проти Чехословаччини. Від опіків помер у лікарні наступного дня.

Ще по завершенню Другої світової війни Василю Макуху призначили 10 років таборів за участь в українському повстанському русі. Після звільнення з родиною жив у Дніпропетровську.

Продовжував листуватися зі знайомими політв'язнями та націоналістами, їздив на зустрічі до Львова та Києва. Через це перебував під постійним наглядом міліції та КГБ. Його неодноразово намагалися завербувати. 3 листопада чоловік поїхав до Львова, взявши із собою 3-літрову банку із бензином. Родині сказав, що всередині яблучний сік. За 2 доби Макух дістався до Києва. Столицю саме готувати до святкування чергової річниці Жовтневого перевороту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скасували смертну кару

У поштовому відділенні залишив лист до першого секретаря ЦК КПУ Петра Шелеста з поясненням свого вчинку. Макух зайшов у під'їзд будинку 27 біля Бесарабського ринку, облив себе бензином, підпалив та охоплений полум'ям вибіг на вулицю в напрямку нинішньої площі Незалежності. Кричав "Хай живе вільна Україна!", "Геть окупантів!".

Коли впав на землю, люди намагалися загасити полум'я. Хтось прикрив його шинеллю. Незабаром приїхала швидка. КГБ наказало медикам привести його до тями. Але Василь Макух помер від опіків. Поховали у Дніпрі на цвинтарі житлового масиву Клочко.

Дисидент Олекса Гірник вчинив акт самоспалення біля могили Тараса Шевченка в Каневі 21 січня 1978 року. Таким вчинком висловив протест проти русифікації України комуністичним режимом. Інформація про вчинок Олекси дісталася Заходу за декілька років. Але в Україні стала загальновідомою лише після здобуття країною незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Дисидент спалив себе в центрі столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути