Ексклюзиви
середа, 06 липня 2016 15:30

"Чим би генії не тішилися, аби не плакали": якими дивацтвами вражали письменники

"Чим би генії не тішилися, аби не плакали": якими дивацтвами  вражали письменники
Михайло Булгаков

Часто буває, що поруч з геніальністю існують і дивацтва.

У цьому огляді представлені незвичайні звички і фобії письменників, які можуть здаватися дивними для пересічних юдей. Повідомляє "Культурология".

Чарльз Діккенс

Одного разу Чарльз Діккенс зізнався: "Якась незрима сила тягне мене в морг". Йшлося про паризький морг. Діккенсу так подобалися трупи, що в цьому закладі він міг проводити дні без перестанку, спостерігаючи, як привозять мертві тіла та готують до поховання.

Едгар Аллан По

Едгара Аллана По можна вважати самим великим письменником-алкоголіком XIX століття. Він не раз опинявся в лікарні з нападами білої гарячки, де люто лаявся і бився з привидами. Навіть в інший світ він відійшов в алкогольному сп'янінні. По випив все спиртне, яке привезли йому в день виборів за те, що він погодився брати участь в них в якості підставного кандидата. Його знайшли у канаві, доставили в лікарню, де він і помер від інсульту. Починаючи з 1949 року на могилі письменника в Балтіморі хтось регулярно залишає пляшку "Мартеля" або "Хеннессі".

Михайло Булгаков

Михайло Булгаков збирав колекцію квитків на всі вистави, які відвідав. Але поряд з цим наївним захопленням був у нього і серйозний порок - захоплення морфієм. "Є речі й гірші морфію, але краще немає," - стверджував письменник.

Олександр Дюма

Олександр Дюма-старший прославився не тільки своїми захоплюючими романами. Сучасники знали його як невтомного спокусника і розпусника. Протягом всього свого життя він не зберіг вірність жодній жінці, у тому числі і своїй дружині. Він хвалився, що дав життя 500 незаконнонародженим дітям, але визнавав офіційно батьківство лише трьох.

Оноре де Бальзак

Сучасники Оноре де Бальзака згадували, що він любив каву. У день Бальзак міг випити більше 20 чашок. Проста арифметика дозволяє вирахувати, що, працюючи над наймасштабнішим своїм твором "Людською комедією", Оноре де Бальзак випив не менше 15 тисяч чашок своєї улюбленої кави.

Микола Гоголь

Автор "Мертвих душ" і "Вечорів на хуторі поблизу Диканьки" мав пристрасть до рукоділля. Він кроїв сестрам сукні, в'язав на спицях, шив собі хустки і ткав пояси. А ще Микола Васильович обожнював мініатюрні видання. Кулінарної пристрастю Гоголя були не тільки вареники, але й козяче молоко. Гоголь варив його в особливий способом, додаючи в нього ром.

Йоганн Гете

Знаменитий мислитель і поет Гете обожнював фіалки. Він не просто милувався ними, він їх садив, причому досить оригінальним способом. Прогулюючись околицями Веймара, він завжди брав з собою насіння фіалок і сіяв квіти всюди. Через кілька років передмістя Веймара було усипане блакитними запашними квітами, які там і сьогодні називають "квіти Гете".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Плата за геніальність: якими психічними хворобами страждали видатні діячі

Зараз ви читаєте новину «"Чим би генії не тішилися, аби не плакали": якими дивацтвами вражали письменники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути