середа, 22 березня 2017 09:00

Чорнобиль раніше був прикордонним містом

Чорнобиль раніше був прикордонним містом
Місто Чорнобиль www.ednist.info

22 березня 1941 року у Київській області було утворено місто Чорнобиль. Перші літописні відомості про населений пункт Чорнобиль належать до 1193 року. Назва міста походить від "Чорно — Біла" - прикордонного міста на межі Чорної і Білої Русі. У 1362 році місто було загарбано Литвою. Після Люблінської унії 1659 року підпало під владу Польщі. Після другого поділу Польщі Чорнобиль у складі Правобережної України воз'єднано з Росією. За радянської влади Чорнобиль з 1923 року був центром Чорнобильського району, офіційно став містом у 1941 році.У районі – 64 населені пункти.

У 70-80 х роках XX століття в місті була харчова промисловість, чавуноливарний завод, ремонтно-експлуатаційна база Дніпровського річкового пароплавства, цех мистецьких виробів, районне об'єднання "Сільгостехніка", медичне і професійно-технічне училища. Будівництво першої атомної електростанції в Україні розпочалося у 1971 році на березі Прип'яті. Перший енергоблок потужністю 1000 МВт вступив у дію через шість років. Згодом добудовано ще три енергоблоки.

Читайте також: У Чорнобильській зоні відчуження створять біосферний заповідник

26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталася найбільша в історії атомної енергетики аварія. Реактор четвертого енергоблоку вибухнув, радіоактивні частки йоду, стронцію та цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, Прибалтики, Польщі та інших країн. Чорнобильська катастрофа спричинила великі людські жертви. Населення району Чорнобиля (185 тисяч) і міста Чорнобиля (14 тисяч) було евакуйоване.

У місті зараз продовжує проживати невелика кількість населення. Місто є адміністративним центром управління — в ньому розташований Державний відділ Адміністрація зони відчуження та зони безумовного відселення.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобиль раніше був прикордонним містом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути