Ексклюзиви
неділя, 15 квітня 2018 08:20

Через сина Роксолани почався занепад Османської імперії

Через сина Роксолани почався занепад Османської імперії
Гюррем Султан або Роксолана. Фото: Вікіпедія

15 квітня 1558 року померла улюблена дружина султана Османської імперії Сулеймана І Пишного (1494—1566) - Гюррем Султан або Роксолана.

Кримські татари викрали 9-річну дівчинку під час набігу на українські села. Вони спеціально брали у полон маленьких дівчат, щоб легше їх перевчати османським правилам і законам. 14-річна Роксолана потрапила у гарем, приймає іслам. Вивчає турецьку мову, читає Коран. Сулейман І був найвидатнішим із турецьких султанів і найосвіченішою людиною свого часу. В його гаремі було понад 3 тисячі наложниць з усього світу. Гюррем отримала хустку султана – знак того, що ввечері він чекає її в своїй спальні. Коли Сулейман повертається з військового походу, улюблена наложниця опанувала турецьку, арабську та перську мови, досконало танцює, декламує цілі поеми. Вона присвятила своєму султанові вірші і навіть книги. Це небачено у ті часи і султан проводить усі ночі з нею. Українка щороку народжує султанові дітей: синів Мехмеда, Абдуллу, Селіма, Баязида, Джихангіра та доньку Міхрімах. З-поміж синів батька пережив лише Селім. Інші загинули в боротьбі за трон або в дитинстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 українських жінок, які вразили світ

У 1530 році Роксолана стала вільною. Потім султан оголосив весілля і призначив четвертій дружині посаг та титул "хасекі" - султана, особисто відзначена султаном. Нова правителька Османської імперії вирішує, що престол має успадкувати її син Селім, а не Мустафа, син Сулеймана від Махідевран. Вона підкупляє радників правителя. Ті доповідають йому, що військо хоче бачити своїм султаном Мустафу, бо Сулейман вже занадто старий. Сама ж розхвалює Мустафу і це викликає ще більшу ревність у його батька. Сулейман наказує вбити свого сина і його нащадків. Спадкоємцем престолу став Селім. Він царював вісім років, залишився в історії під ім'ям Селім П'яниця. З його правління почався занепад імперії Османів.

В останні роки життя 52-річна Роксолана не розлучається з чоловіком. Гюррем страждає від спазмів в животі. Гінекологічне чи онкологічне захворювання могло стати причиною її смерті. Більше місяця султан безперервно оплакує свою дружину. Прах Роксолани ховають у восьмигранній кам'яній усипальниці біля мечеті Сулейманіє в Стамбулі. Через 7 років в мавзолеї поруч - Сулеймана Пишного.

Від Роксолани в історії Османської імперії почався період "султанату жінок". Він тривав півтора століття й завершився зі смертю ще однієї українки, яка теж починала як султанська наложниця. Вона врятувала османську династію від вигасання.

Зараз ви читаєте новину «Через сина Роксолани почався занепад Османської імперії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути