вівторок, 19 листопада 2013 17:12

Британський музей передав Таджикістану копії давнього скарбу

Британський музей передав Таджикістану копії давнього скарбу

Британський музей подарував Таджикистану копії шести своїх експонатів, що відносяться до так званого Амударїнського скарбу, що відомий також як Скарби Окса. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ Таджикистану.

Як уточнюється в повідомленні, 8 березня британська сторона передала послу Таджикистану в Лондоні копії різьбленої срібної статуетки та п'яти декоративних виробів із золота , що входять до колекції Скарбів Окса . До цього посольство протягом декількох років безуспішно намагалося домогтися повернення в Душанбе самої колекції, що налічує близько 180 експонатів із золота і срібла.

Очікується , що копії експонатів британського музею будуть виставлені в Національному музеї Таджикистану, відкриття якого, за даними джерел інформагентства " Азія -Плюс ", відбудеться в найближчі дні. При цьому таджицька сторона готова відправити його співробітників на навчання в Британський музей .

Амударьінскій скарб був знайдений в 1877 році на березі річки Амудар'я,  яка раніше називалася Окс. Селяни, що його знайшли
продали знайдені предмети купцям, що прямували до Індії, яка в той час була британською колонією. Ті продали скарб представнику британської адміністрації, а він передав цінності музею. Колекція складається з монет, медальйонів, статуеток та інших предметів, датованих IV-II століттями до нашої ери.

У 2007 році президент Таджикистану Емомалі Рахмон доручив вченим вжити всіх можливих заходів для повернення колекції в республіку. Тоді ж таджицька сторона попросила Британський музей привезти Скарби Окса на виставку в Душанбе, але отримала відмову.

Зараз ви читаєте новину «Британський музей передав Таджикістану копії давнього скарбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути