четвер, 22 лютого 2018 15:46

Боровиковський міняв богатирів на козаків

Боровиковський міняв богатирів на козаків
Левко Боровиковський писав романтичні поеми та байки, збирав фольклор. Фото: history-poltava.org.ua

22 лютого 1806 року у с. Мелюшки Хорольського р-ну Полтавської обл. народився український поет-романтик і байкар, фольклорист, етнограф і філолог Левко Боровиковський.

Він походить із давнього козацького роду. Дід поета добре малював та грав та гуслях. Батько Іван зі старшим братом малювали портрети. За це селяни по-вуличному називали Боровиковських Маляренками, а куток, де вони мешкали, — Маляренківщиною.

Боровиковський навчався у повітовому училищі в Хоролі та у Полтавській гімназії. 1826 року Л. Боровиковський вступив до Харківського університету на етико-філологічний відділ філософського факультету.

Там на поета вплинув поет Петро Гулак-Артемовський, який керував студентським літературним гуртком. У студентські роки поет почав писати перші оригінальні твори. 1828 року "Вестник Европы" надрукував його поему-билину "Пир Владимира Великого" і баладу "Молодиця". Їх він написав у романтичному стилі.

Після закінчення університету 1830-го Боровиковський викладав у Курській гімназії історію та латинську мову. Пізніше його перевели в Новочеркаську гімназію, потім у Полтавську та в місцевий Інститут шляхетних дівчат. Серед його учнів були кирило-мефодійовець Іван Посяда і байкар Леонід Глібов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший "Кобзар" коштував один срібний карбованець

У цей період Боровиковський написав найбільше творів: романтичних поезій та байок. Укладав словник української мови, записував зразки народної творчості.

За своє творче життя поет написав понад 250 байок, 24 балади і думи. У їх основу поклав народні перекази та повір'я. Перекладав російською твори польського поета Адама Міцкевича. Підготував до друку 15 українських народних пісень і 1200 прислів'їв і приказок.

Збереглися 2 переклади творів Олександра Пушкіна: "Два ворони" та "Зимовий вечір". У вірші "Два ворони" богатиря, що лежить убитий у чистім полі перекладач замінив на козака. Замість "хазяйки молодої" - молода козачка. Російські традиції про які згадує Пушкін у "Зимовому вечорі", Боровиковський замінив українськими.

1852 року в Києві видали збірку Боровиковського "Байки і прибаютки".

Боровиковський помер 6 грудня 1889 року. Похований у рідному селі.

21 травня 1831 року у Харкові побачив світ перший в Україні альманах - "Український альманах". Виданий Ізмаїлом Срезневським та Іваном Росковшенком за участю групи харківських поетів-романтиків. Разом з братами Федором і Орестом Євецькими, поетом Опанасом Шпигоцьким вони становили так званий гурток Ізмаїла Івановича Срезневського.

Зараз ви читаєте новину «Боровиковський міняв богатирів на козаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути