Ексклюзиви
четвер, 28 грудня 2017 15:57

Базу відпочинку для космонавтів збудували в заповіднику на Шацьких озерах

Базу відпочинку для космонавтів збудували в заповіднику на Шацьких озерах
28 грудня 1983 року був створений Шацький національний природний парк Фото: Світязь Центр

28 грудня 1983 року на території Шацьких озер на Волині, був створений національний природний парк. Згідно постанови Ради Міністрів УРСР на площі розміром в 32515,0 га, створювався Шацький національний природний парк. До складу парку на момент створення входили: "Озеро Кримне", "Озеро Пісочне", "Озеро Пулемецьке", "Озеро Світязь", "Болото Луки", "Болото Мелеване" та інші природні об'єкти. Основна задача створення парку полягала у збереженні та відтворенні унікальної природи на території північно-західної Волині.

Перші дослідження цього природного комплексу ще в 1899 році. Проведенням етнографічної експедиції займався географ Павло Тутковський. Одним із перших, Тутковський зумів змалювати красу та унікальність Шацьких озер, пише сайт shatsk.rayon.

В 1961 році на одному з островів озера Світязь збудували базу для відпочинку космонавтів. Місцеві подейкують, що на цій базі були присутні відомі космонавти Юрій Гагарін, Павло Попович та Юрій Артюхін. Зараз об'єкт знаходиться в занедбаному стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На найстарішій горі Києва починають зведення житлового комплексу

28 вересня 1973 року Центральний комітет Компартії України скасував рішення про створення на острові Хортиця державного заповідника.

1993-го острову повернули статус національного заповідника. Він оточений скелями, порогами та меншими острівцями. Його довжина становить 12 км. Зокрема, скелі Диван, Похилий і Середній Стовпи є своєрідним входом на Хортицю. Вони дуже подобаються альпіністам.

Зараз ви читаєте новину «Базу відпочинку для космонавтів збудували в заповіднику на Шацьких озерах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути