вівторок, 20 лютого 2018 15:34

Ярослава Мудрого поховали у Софійському соборі

Ярослава Мудрого поховали у Софійському соборі
20 лютого 1054 року помер князь Київський Ярослав Мудрий. Фото: "Народна армія"

20 лютого 1054 року у Вишгороді, сучасна Київська обл. помер великий князь київський Ярослав Мудрий.

На момент смерті йому було 76 років. Київський престол наслідував його син Ізяслав Ярославич.

Ярослав Мудрий зійшов на київський престол у 1019 році після війни зі своїм братом київським князем Святополком Окаянним. Полоцький князь Брячислав Ізяславич смусив Ярослава віддати йому свої земліі призначити себе намісником у Києві. Сам Ярослав правив із Новгорода. У 1023 році на володіння Ярослава напав його зведений брат тмутараканський князь Мстислав. Він заволодів Черніговом. Ярослав поділив землі по Дніпру.

Після смерті Мстислава у 1036 році Ярослав захопив Псковське князівство свого молодшого брата Судислава, а його самого заточив у тюрму. Позбувшись конкурентів Ярослав переїхав з двором до Києва. Там розбив печенігів і на честь цього почав будівництво собору Святої Софії.

Князь Ярослав вів успішні війни проти литовських та фінських племен, здійснив невдалий похід у Візантію. Заклав міста Ярославль (сучасна Росія), Ярославль (сучасний Ярослав, Польща), Корсунь, Гюргів (зараз - Біла Церква), Новгород-Сіверський. Уклав вигідні династичні шлюби - у 1042 році його син Ізяслав одружився на Гертруді, дочці польського короля Казимира, який взяв за дружину сестру Ярослава Марію, через три роки Єлисавета Ярославна вийшла заміж за норвезького князя конунга Ґаральда Сміливого, у 1046 році Анастасія Ярославна - за угорського короля Андраша I, а в 1051 році Анна Ярославна стала дружиною короля Франції Генріха I Капета.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князя Ярослава Мудрого називали сватом Європи

Ярослав правив 37 років. Його поховали у Софійському соборі в Києві. Мармуровий саркофаг князя зберігається до сьогодні.

Син Ярослава Ізяслав не зміг утримати владу і був змушений розділити її з братами Святославом Чернігівським та Всеволодом Переяславським. Їх союз розпався у 1068 році після поразки у битві проти половців на Альті. Після цього розпочалась міжусобна війна.

У Росії створена спеціальна група вчених, які досліджують всі матеріали щодо останків Ярослава Мудрого. В 2016-2017 роках вони запропонували за мощі князя $2 млн. Про це розповіла генеральний директор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська.

Зараз ви читаєте новину «Ярослава Мудрого поховали у Софійському соборі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути