понеділок, 29 квітня 2019 08:20

Армію французів очолила посланниця Бога

Армію французів очолила посланниця Бога
Жанна д'Арк в обложеному англійцями Орлеані. Фото: Вікіпедія

Жанна д'Арк увійшла 29 квітня 1429 року в обложене англійцями французьке місто Орлеан. Щоб зайти через мури – розбиває зі своїм невеликим загоном ворогів біля західних міських стін.

Триває Столітня війна. Англійці та їхні союзники бургундці окупували французьку столицю Париж. 1428-го англо-бургундське військо оточило Орлеан –місто за 130 кілометрів від Парижу. Його здобуття відкриває їм шлях до завоювання всієї Франції. Орлеан обороняється вже два місяці. Міцні стіни і добрі запаси провізії дозволяють протриматись ще довго. Проте бойовий дух впав. Воїни кажуть, що допомогти їм може лише диво. Ним стала Жанна д'Арк.

Вона народилась в селі в родині збіднілих дворян. У 13 років їй вперше почула голоси архангела Михаїла і святої Катерини Олександрійської. Голоси їй кажуть, що її доля – врятувати Орлеан, звести Карла на трон і вигнати англійців з Франції. У 17 років Жанна зважується і оголошує військовим про свою місію .До неї дослухається дофін Карл VI. Каже, що послана Небом для порятунку Франції. Той вірить - призначає її полководцем війська, яке вирушало на визволення Орлеана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сірий натовп Жанна д'Арк перетворила на народ

Найкращі ковалі кують Жанні майже білий обладунок. Звістка про те, що армію очолила посланниця Бога, спричиняє підйом бойового духу. Міщани і воїни зустрічають її із радістю. Жанна роз'їжджає вулицями Орлеану, надихаючи та підбадьорюючи його жителів і захисників. Змінює тактику захисту - з обережної в наступально-блискавичну. Півтора тисячний загін, очолюваний полководцями Жаном де Дюнуа і Етьєном де Віньольом захоплює англійський бастіон Сен-Лу, наступного дня - форт святого Августина.

Вранці 7 травня Жанна висповідалась, відстояла ранкову месу й закликала французів до вирішального бою. Жанну легко ранять стрілою в шию англійці. Перев'язавши рану - повертається на поле бою з високо піднятим прапором. Англійців розбито. Наступного дня англійські війська за наказом Джона Талбота були знімають облогу. Звільнення Орлеану стало переломним етапом у тривалій і кривавій війні.

По всій Франції переповідають легенди про чудесні подвиги Жанни. За два роки її звинувачують в єресі й чаклунстві. Жанну д'Арк спалили на вогнищі 30 травня 1431 року на площі Старого Ринку в Руані. Перед тим на голову їй одягли паперову митру з написом "Єретичка, віровідступниця, ідолопоклонниця". У травні 1920 року Папа Римський причислив Жанну д'Арк до лику святих.

Зараз ви читаєте новину «Армію французів очолила посланниця Бога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути