середа, 18 вересня 2013 13:47

Археологи вперше розкопали гончарні печі трипільців

Археологи вперше розкопали гончарні печі трипільців
Фото: timeua.com

Три трипільські гончарні печі знайшли археологи під час розкопок найбільшого поселення трипільців в селі Тальянки Черкаської області. Про це повідомляє uman.info .

Керівник експедиції, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Володимир Круц розповів, що гончарні печі виявили завдяки геомагнітній зйомці, яка дозволила побачити не тільки великі об'єкти, а й малі.

"Це поселення з усіма подробицями вдалося побачити тільки за допомогою геомагнітної зйомки. Раніше ми копали житла, а цього року вперше почали досліджувати саме малі об'єкти. І під час розкопок вдалося знайти унікальні гончарні печі, в яких трипільці випалювали посуд" , - додав він.

У спеціальних гончарних печах трипільці випалювали керамічний посуд - кухонний, столовий і культовий. Його, як правило, розписували чорною, темно-червоною, білою та жовтою фарбами. Орнамент був складний,  відбивав язичницькі й космогонічні погляди жителів.

"Унікальність цих знахідок в тому, що досі про такі печі було дуже мало відомо. Тому за всі 120 років досліджень трипільської цивілізації досі не було можливості описати як саму піч, так і її конструкцію. А тепер це можна зробити. Науковці вже досліджують знахідки" , - підкреслив директор Державного історико -культурного заповідника "Трипільська культура" Владислав Чабанюк. - Ці печі були середніх розмірів - приблизно 2Х2 метри" .

Одну з печей, яка найкраще збереглася, планують перевезти до Державного історико -культурного заповідника "Трипільська культура " в селі Легедзиному .

Зараз ви читаєте новину «Археологи вперше розкопали гончарні печі трипільців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути