четвер, 12 липня 2018 09:59

Археологи знайшли найдавніший витяг з поеми Гомера "Одіссея"

Археологи знайшли найдавніший витяг з поеми Гомера "Одіссея"
Знахідка містить 13 строф з 14-ї пісні.Фото:vgolos.com.ua

Міжнародна група вчених-археологів знайшла на півострові Пелопоннес глиняну табличку з написами.

Після необхідної процедури підтвердження знахідка може стати найдавнішим екземпляром з уривком поеми Гомера "Одіссея", - пише Reuters.

"Археологи в Греції виявили те, що, на їхню думку, є найдавнішим відомим витягом з епічної поеми Гомера "Одіссея", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У печері знайшли амфори від вина, яким по 2 тис. років

Глиняну дошку виявила група грецьких і німецьких вчених на місці античної Олімпії на півострові Пелопоннес. У стародавні часи там зародилися Олімпійські ігри. Знахідка містить 13 строф із 14-ї пісні (рапсодії), у якій головний герой, Одіссей, звертається до свого незмінного друга Евмея. За попередніми оцінками, знахідка належить до римської епохи, ймовірно, ІІІ ст. н. е.

Як зауважили в Міністерстві культури, дату доведеться все ж підтвердити, але табличка є "чудовою археологічною, епіграфічною, літературною та історичною експозицією".

Поема "Одіссея" авторства давньогрецького поета Гомера розповідає історію про Одіссея, короля Ітаки, який десять років блукав, намагаючись повернутися додому після падіння Трої. Твір став другою великою поемою Гомера після "Іліади". Вчені датують її написання близько 675-725 до нової ери.

Археологи розкопали 2 будинки трипільців, яким майже 6 тис. років.Їх знайшли поблизу селища Тальянки Черкаської області. Там знаходиться найбільше у світі поселення енеолітичної доби.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли найдавніший витяг з поеми Гомера "Одіссея"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути