Ексклюзиви
пʼятниця, 15 грудня 2017 14:04

Ганна Собачко-Шостак все життя малювала лише квіти
7

Ганна Собачко-Шостак
Фото: vakin.livejournal.com
Квіти у вінку
Незабутні квіти
Святковий вечір
Виноград

15 грудня 1883 року в селі Скопці Полтавської області народилася художниця Ганна Феодосіївна Собачко-Шостак.

Її сім'я була бідною. Дівчина змалку працювала на багатих селян у полі. Вдома вона малювала та шила рушники.

1910 року у село Ганни приїхала меценатка Анастасія Семиградова. Вона стала скуповувати роботи та рушники художниці. Надала їй кімнату в своєму будинку.

Семиградова познайомила Собачко з художницею Євгенією Прібільською. За її сприяння роботи Ганни потрапили на московську виставку "Сучасне декоративне мистецтво". Ганна Собачко-Шостак стає знаменитою. Її талант підкорив всю культурну еліту Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У технікум двічі не взяли" – 117 років художниці Катерині Білокур

"Не вам, а нам у вас треба вчитися, адже ви маєте велике національне мистецтво, ікони і унікальне народне мистецтво Ганни Собачко", - казав французький художник Анрі Матіс 1916 року.

1931 року Ганна Собачко-Шостак оформила український павільйон у Москві на Всеросійській сільськогосподарській виставці. Отримала звання майстра народної творчості і стає членом Товариства художників СРСР.

3 грудня 1965 року художниця померла в селі Черкізове в Підмосков`ї. Труну з тілом Ганни несли на вишитих нею рушниках. Все своє життя Ганна Собачко малювала тільки квіти.

У столичному Мистецькому арсеналі відкрилась виставка "Бойчукізм". Виставили твори митця Розстріляного відродження Михайла Бойчука та його учнів. В Європі їх називали продовжувачами візантійської традиції. Михайло Бойчук навчався у Відні, Мюнхені, працював у Парижі. Творив у великоформатному жанрі. Відзначають взаємний вплив Бойчука та іспанського мураліста Дієго Рівери. Розписи й фрески не збереглись. Митця з дружиною за сфабрикованими звинуваченнями у формалізмі й буржуазному націоналізмі розстріляли 1937 року в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Ганна Собачко-Шостак все життя малювала лише квіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути