Ексклюзиви
вівторок, 11 червня 2019 08:20

Англійський король заповів поховати себе біля третьої дружини

Англійський король заповів поховати себе біля третьої дружини
На картині британського художника Френка О. Салісбері "Генріх VIII і Катерина Арагонська перед папськими легатами, 1529 рік" зображені подружжя Гернріха і Катерини після 10 років шлюбу.

Англійський король Генріх VIII одружився з Катериною Арагонською 11 червня 1509 року. 23-річна дочка засновників Іспанії повінчалася з королем Англії 18-річним Генріхом VIII Тюдором в францисканській церкві в Гринвічі.

Для зміцнення союзу Іспанії з Англією доньку монархів Фердинанда Арагонского та Ізабелли Кастильскої 15-річну Катерину видають за Артура, принца Уельського, старшого сина англійського короля Генріха VII. Та принц за рік помирає від сухот.

Принцесу вирішують видати заміж за наступного спадкоємця англійського престолу – Генріха. 6 років та чекає його повноліття. Генріху довелося одержати спеціальний дозвіл Папи Римського. Церковний закон забороняє шлюби між близькими родичами. В ті часи вдова брата формально прирівнювалася до сестри.

Про вагітність королеви оголошують за 3 місяці після вінчання. Однак пологи були передчасні - Катерина народила мертву дівчинку, потім були ще невдалі вагітності.

Через сім років після весілля королева народжує здорову дівчинку – Марію, майбутню англійську королеву, відому як "Кривава Мері". Генріх у всіх проблемах звинувачує дружину і все частіше гуляє із придворними дамами. Катерину знесилили часті вагітності і втрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Короля Англії Генріха VIII пережили дві дружини із шести

Генріх давно фліртує із 18-річною фрейліною Анною Болейн, яка вмовляє його розлучитися та одружитися з нею. Король оголошує, що Катерина не могла народити сина і шлюб недійсний. Збирає суд над дружиною. 37 підкуплених свідків – майже всі родичі Анни Болейн звинуватили Катерину в порушенні подружньої вірності, духовні особи згадували про кровозмішення.

Єпископ Томас Кранмер, якого і призначив король, без згоди Папи Римського у травні 1533 року оголосив шлюб із Катериною недійсним. Проголосив Болейн законною дружиною короля. Цей крок став однією з причин конфлікту Генріха з Папою Римським, розриву з Римо-католицькою церквою і реформації в Англії. Катерина Арагонська віддалена від двору, позбавлена можливості бачитись з дочкою і померла в самотності в 52-річному віці.

Анну Болейн звинуватили в подружній зраді заради одруження з новою фавориткою - Джейн Сеймур, яка померла при пологах. Наступною була Анна Клевська, але шлюб із нею був розірваний. В 1540 році Генріх одружився на католичці Катерині Говард. Через два роки п'ята дружина була страчена після звинувачення у подружній зраді. Останньою дружиною була Катерина Парр, яка пережила короля на 10 років. Той помер 28 січня 1547 року. Заповів поховати себе біля улюбленої дружини – Джейн Сеймур у Вестмінстерському абатстві

Зараз ви читаєте новину «Англійський король заповів поховати себе біля третьої дружини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути