четвер, 07 грудня 2017 04:20

Американці не були готові до нападу японців в гавані Перл-Харбор

Американці не були готові до нападу японців в гавані Перл-Харбор
Напад Японії на Перл-Харбор. Фото: Вікіпедія

7 грудня 1941 року японський імператорський флот під командуванням віце-адмірала Наґумо Тюїті завдав авіаційних ударів по військових аеродромах на острові Оаху і по кораблях ВМФ США, що стояли на якорі в гавані Перл-Харбор.

Після поразки Франції від Німеччини в 1940 році японці почали захоплювати Індокитай. Вони давно господарювали в Китаї та Маньчжурії. Японці навіть запропонували США поділити сфери впливу в Тихому океані. Америка відмовилася. Більше того уряд Сполучених Штатів заборонив постачати нафту Японії. Наближалася війна. Помилкою американських стратегів також була впевненість, що під потенційною загрозою знаходиться авіабаза на Філіппінах, яка розташована в стратегічному для японців регіоні. Однак, ще з початку 1941 року під командуванням адмірала Ісороку Ямамото почалась підготовка до нападу на американську авіабазу в Перл Харборі (Гавайські острови), де розташовувався потужний Тихоокеанський флот США і становив загрозу потенційного флангового удару.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Принесіть патрони. Я не можу докинути до японців гайками" - США вступили у Другу світову

26 листопада 1941 року ударне з'єднання японського імператорського флоту під командуванням віце-адмірала Тюїті Нагумо вирушило з бази на Курильських островах в напрямку Перл Харбора у складі 14 найсучасніших кораблів і шести авіаносців з 411 літаком на борту, які супроводжували 20 підводних кораблів. Незважаючи на численні розвідувальні дані про підготовку до нападу ніяких додаткових заходів для захисту авіабази на Гаваях здійснено не було і вранці 7 грудня 1941 року японська палубна авіація та японські карликові підводні човни завдали удару по американській військово-морській та повітряній базах, розташованих в околицях Перл-Харбора на острові Оаху (Гавайські острови).

Нападники втратили 29 літаків і 55 льотчиків. 324 літаки повернулися на авіаносці. У результаті японської атаки потопили 4 лінкори. Ще три отримали серйозні ушкодження. Півроку японці безкарно володарювали на Тихоокеанському узбережжі Азії. Однак війну таки програли. Американці відновили всі затоплені й ушкоджені фрегати окрім "Арізони" й "Оклахоми". З 32 японських кораблів, що атакували Перл-Харбор до кінця війни вцілів лише один.

Для США Перл Харбор став повною несподіванкою і приводом до вступу в Другу Світову війну - 8 грудня вони оголосили війну Японії, у відповідь на що 11 грудня їм війну оголосили Німеччина та Італія. До літа 1942 р. японські війська завоювали Малайзію, англійську військово-морську базу Сінгапур, Бірму, острови Індонезії та Філіппіни, Гонконг, вторглися у Південно-Західний Китай, окупували острови Гуам, Уейк, Нову Британію, Соломонові острови та частину островів Нової Гвінеї. За неповних 6 місяців Японія заволоділа величезною територією загальною площею в 3 млн. 860 тис. кв. км з населенням 150 млн. чол. Втрати Японії становили 15 тис. чол.

Зараз ви читаєте новину «Американці не були готові до нападу японців в гавані Перл-Харбор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути