пʼятниця, 29 січня 2016 18:50

Як було влаштоване життя типового князя

Як було влаштоване життя типового князя

Постриг, весілля, смерть батька і інші важливі віхи в біографії князя з роду Рюриковичів.

Народження

Народження хлопчика в князівській родині - віха в житті всієї династичної лінії, поява нових перспектив, надію на які старші родичі закладають вже називаючи дитину. Новонароджений княжич отримує два імені - родове (князівське) і хрестильне, обидва вибираються з урахуванням негласних правил. Наприклад, в домонгольській Русі діяла заборона на наречення ім'ям живого родича (батька чи діда), а імена дядьків були найбільш актуальні.

Постриг

Постриг - соціальна практика, притаманна Русі і, ймовірно, іншим слов'янським народам. Завдяки повідомленнями літопису про постриг синів Всеволода Велике Гніздо (1154-1212) Ярослава і Георгія ми дізнаємося, що відбувався цей обряд, коли хлопчикові виповнювалося два-три роки, і полягав він у постригу першого волосся і посадженні на коня, причому деякі дослідники припускають, що княжич при цьому був одягнений в свої перші обладунки.

Перше правління

Перше правління під рукою батька часто починалося дуже рано. Згаданого Ростислава Михайловича, тільки що після постригу, батько залишив у Новгороді одного під наглядом архієпископа Спиридона. У той час ,як батько повернувся в своє місто Чернігів, присутність сина в Новгороді представляла тут влада Михайла Всеволодовича, і хоча це ще не правління, але вже початок самостійного політичного життя.

Син князя - заручник
Завдяки руським літописам ми знаємо, що син Володимира Мономаха Святослав був заручником у половецького князя Китана, і, коли дружина Ратібора намовила Володимира напасти на людей Китана, найнебезпечнішим справою було врятувати Святослава, який піддавався серйозному ризику.

Участь у справах батька

Але не обов'язково княжич розлучався з близькими так рано. Про багатьох Рюриковичах достовірно відомо, що свою юність вони провели поряд з батьком, беручи участь у його справах і походах, поступово переймаючи політичні та військові навички. Як правило, таку картину можна бачити під час напруженого військового протистояння.

Весілля і поява дітей

Весілля влаштовував один із старших родичів - батько, дядько або навіть дід. Дивна особливість давньоруських весіль - дуже часто вони влаштовувалися попарно: два брати, дві сестри або просто близькі родичі святкували весілля одночасно. Так, наприклад, у статті 6652 (1144) року Іпатіївському літописі говориться про те, що були видані заміж два Всеволодковни (дочки Всеволода Мстиславича), одна - за Володимира Давидовича, інша - за Юрія Ярославича.

Смерть батька

Смерть батька - серйозна віха в житті будь князя. Встиг чи ні ваш батько побувати на київському столі, чи забезпечив вам добру славу серед городян, як налаштовані його брати по відношенню до вас і, що не менш важливо, за кого видані заміж ваші сестри - ось коло питань, від яких залежало життя тепер уже повністю самостійного князя.

Остання воля князя

Досить часто князі гинули в чварах, або від хвороби, відбувалося це швидкоплинно. Однак, у тих ситуаціях, коли правитель заздалегідь передбачав свою кончину, він міг зробити спроби вплинути на долі своїх земель і своїх рідних після свого відходу в інший світ. Так, сильний і впливовий чернігівський князь Всеволод Ольгович спробував передати отриманий ним в жорстокій боротьбі Київ братові, але зазнав поразки.

Зараз ви читаєте новину «Як було влаштоване життя типового князя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути