Ексклюзиви
четвер, 05 листопада 2015 11:15

410 років тому викрили "порохову змову" Гая Фокса

Автор: Wikipedia
  Церква, де хрестили Гая Фокса
Церква, де хрестили Гая Фокса

5 листопада 1605 року за анонімним доносом за декілька годин до того, як король Яків I мав відкрити чергове засідання парламенту, у підвалі будинку англійського парламенту був заарештований Гай Фокс, котрий заклав у підвал бочки з порохом і повинен був підірвати їх після появи короля і його сина в Палаті лордів. "Порохова змова" зірвалась, і під тортурами Фокс розповів про всі її деталі і видав усіх її учасників. 31 січня наступного року він був страчений.

З метою відновлення в Англії католицизму як панівної релігії восени 1605 року десять фанатично настроєних католиків організували змову проти англійського короля Якова I та парламенту і прийняли рішення підірвати будинок парламенту, коли король прибуде до нього для відкриття чергової сесії. Для втілення запланованого змовники залучили 25-літнього офіцера Гая Фокса, який і виконав найнебезпечнішу частину операції - в орендованому підвалі парламенту він розмістив бочки з порохом, сховані під шаром вугілля і штабелями дрів, а після теракту мав оголосити керівників змови членами регентства.

Увечері 4 листопада Яків I отримав анонімного листа, в якому він був попереджений про запланований замах, і за його розпорядженням у ніч на 5 листопада за декілька годин до початку парламентської сесії в підвалі будинку парламенту охороною був знайдений Гай Фокс, що очікував зручного моменту для вчинення вибуху. Його негайно заарештували і піддали жорстоким тортурам, не витримавши яких, Фокс розповів про антипротестанську змову і всіх її учасників. Їх очолював Роберт Кейтсбі, англійський католик, чий батько за відмову перейти до англіканської віри зазнав утисків за часів правління королеви Єлизавети I. Саме Кейтсбі розробив план підриву парламенту і залучив до змови інших невдоволених, один з яких, Френсіс Трешем і став винуватцем її викриття. Трешем попередив свого звідного брата лорда Монтігла не відвідувати парламентське засідання 5 листопада, що викликало у лорда підозру і він написав анонімного листа королю.

Після проведеного дізнання Гай Фокс і сім інших змовників були засуджені до смертної кари через повішення. 31 січня 1606 року за декілька хвилин до страти Фокс вирвався з-під варти, забрався на платформу для страти і стрибнув вниз - він зламав шию і помер на місці. Тіла всіх страчених були четвертовані, а їхні голови, настромлені на палі, були виставлені на Лондонському мосту.

У 1606 році англійський парламент постановив відзначати 5 листопада як свято на знак подяки за порятунок короля і парламентарів. Про "Порохову змову" нагадує і збережений досі ритуал - перед початком першого засідання чергової парламентської сесії група воїнів у середньовічних обладунках обходить парламентські підвали, перевіряючи чи все в порядку.

Зараз ви читаєте новину «410 років тому викрили "порохову змову" Гая Фокса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути