четвер, 14 травня 2015 13:20

408 років тому британці заснували перше поселення на території США

408 років тому британці заснували перше поселення на території США
Напад індіанців на Джеймстаун у 1622 році. Фото:Wikipedia

14 травня 1607 року британці на кораблях Лондонської компанії висадились на узбережжі Північної Америки і заснували перше постійне поселення форт Джеймс, назване на честь короля Якова І. Згодом воно переросло у місто Джеймстаун, який став столицею колонії Вірджинія на наступні 83 роки.

Колонія Вірджинія була заснована в 1585 році англійцем Волтером Релі, який за рік до цього отримав патент на освоєння земель Нового Світу. Вона була названа на честь королеви-діви Єлизавети І, яка ніколи не виходила заміж. Спроби створити у Вірджинії постійне поселення тривалий час зазнавали невдачі. У 1606 році король Яків I закріпив право на колонізацію Вірджинії за Лондонською акціонерною компанією. 9 грудня 1606 року три кораблі залишили Англію і 26 квітня 1607 роки прибули в Чесапікську затоку.

Пошуки безпечного місця для поселення зайняли більше двох тижнів, і 14 травня 1607 року англійці висадились на півострові за 40 миль від Атлантичного океану, де заснували укріплене поселення, форт Джеймс, яке очолила рада з 7 чоловік. Місцевість виявилась болотистою, з бідною рослинністю і невеликою річкою. Крім того, колоністи прибули занадто пізно, щоб посіяти і зібрати урожай. Нестача їжі та води, хвороби змусили капітана Крістофера Ньюпорта, який очолював експедицію, попливти 22 червня за провізією, ліками і новими поселенцями.

Повернувшись 8 жовтня, Ньюпорт із 104 колоністів живими застав лише 53 - решта загинули чи померли, а в колонії панував голод і канібалізм. У січні наступного року колоністам вдалось укласти тривалий мир із місцевими індіанцями, що дало можливість колоністам вижити. Проте голод був основним лихом Вірджинії - зиму 1609-10 років пережили лише 61 з 500 поселенців.

Весною 1610 року було призначено першого губернатора Вірджинії - Томаса Веста, лорда Де Ла Вера (в честь якого згодом було названо один зі штатів США); поступово налагоджувалось виробництво (посуд - перша продукція, що експортувалась з Америки до Європи), завдяки новоприбулим поселенцям з Англії, Німеччини та Польщі були засновані нові міста - Норфолк, Хемптон, в 1611 році - Енріко, в 1617 - Портсмут. Улітку 1619 року в Джеймстауні, як було перейменовано колишній форт Джеймс, вперше зібралась законодавча рада - Палата міщан, перший у Новому Світі демократично обраний орган влади.

У 1614 році вдалось зібрати перший вдалий урожай тютюну. Його популярність у Європі забезпечила основу економічного зростання Вірджинії. Це вимагало розширення території колонії, що привело до конфліктів з індіанськими племенами. В березні 1622 року вони напали на Джеймстаун і вбили 347 колоністів; в грудні в колонії спалахнула епідемія невідомої хвороби, а взимку її охопив голод. З моменту першої висадки загинуло 6040 із 7300 колоністів, що змусило в 1625 році короля Карла I ліквідувати патент Лондонської компанії і ввести у Вірджинії пряме управління.

Це не врятувало Джеймстаун від занепаду - в 1644 році місто було знову розграбоване індіанцями, в 1676 році - постраждало від пожежі. Після чергової пожежі в 1698 році столицю колонії було перенесено у сусіднє місто Вільямсбург. В 1750 році з Джеймстауна виїхали останні жителі.

У 1822 році покинуте місто придбала сім'я Барні, яка подарувала його Асоціації зі збереження старожитностей Вірджинії. До 1934 року Служба національних парків США викупила всю територію колишнього Джеймстауна (зараз це територія штату Північна Кароліна) у приватних власників і 5 червня 1936 року на місці першого поселення Джеймстаун відкрили музей під відкритим небом.

Зараз ви читаєте новину «408 років тому британці заснували перше поселення на території США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути