пʼятниця, 01 лютого 2013 11:15

36 кораблів періоду Візантії знайшли при будівництві тунелю в Стамбулі

Автор: Фото: vk.com
  Проект "Мармарай"
Проект "Мармарай"

Розкопки, які проводяться в рамках будівництва тунелю Мармарай, і далі проливають світло на історію Стамбула.

Тунель з'єднає Європу та Азію за допомогою залізничного тунелю, прокладеного під протокою Босфор. З 2004 року завдяки розкопкам, необхідним для будівництва тунелю, в даній місцевості було виявлено 40 000 історичних артефактів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині знайшли маски часів Римської імперії

Zeynep Kalkan, директор Стамбульського археологічного музею і голова розкопок, заявив, що 90% робіт закінчені.

Розкопки велися 500 робітниками за участю 60 експертів, починаючи з 2004 року. Приблизно 40 000 історичних експонатів, які проливають світло на 8,500-річну історію Стамбула, були виявлені під час земельних робіт.

Автор: Фото: vk.com
  Константинополь. Порт Феодосія. Розкопки портової церкви. Розкопки поховань
Константинополь. Порт Феодосія. Розкопки портової церкви. Розкопки поховань

З самого початку розкопок робочим траплялися різноманітні знахідки, такі як скелети, церковні руїни, водні колодязі та інші сліди стародавніх цивілізацій. Одним з найбільш видатних історичних артефактів, який був виявлений під час розкопок, є порт четвертого сторіччя Theodosius, який належав Візантійській Імперії.

Крім того, робітники виявили близько одного мільйона фрагментів глиняних горщиків і глечиків. Всі знахідки піддаються класифікації і, якщо це можливо, реставрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Грузії знайшли давньоримські поховання (ФОТО)

Під час археологічних розкопок також були виявлені 36 затонулих суден, 30 з яких є вітрильними торговими судами, ще п'ять - галерами, які приводилися в рух веслярами. Всі вони затонули в період між 5 і 11 сторіччям н.е.

Розкопки, які тривали безперервно протягом восьми років, допомогли виявити експонати різних історичних епох, що здебільшого відносяться до пізнього Оттоманського періоду, хоча попадаються також об'єкти раннього Оттоманського, Візантійсько, Римського періодів.

Як повідомив пан Kalkan, кожен артефакт, виявлений під час розкопок, проходить процес класифікації в спеціальній лабораторії. Після очищення і реєстрації експонати переправляються в Археологічний музей Стамбула, де їх можуть побачити всі охочі.

Зараз ви читаєте новину «36 кораблів періоду Візантії знайшли при будівництві тунелю в Стамбулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути