четвер, 05 березня 2020 08:21

300 людей за ніч - розстріляли полонених офіцерів

300 людей за ніч - розстріляли полонених офіцерів
Після розстрілів поляків у Москву відправили телеграму: "Операция по разгрузке лагерей закончена". Загалом у трьох таборах було знищено 14 552 особи. Фото: https://www.samara.kp

В Москві на засіданні Політбюро ЦК ВКП(б) вищим керівництвом СРСР на чолі зі Сталіним 5 березня 1940-го в ухвалено рішення про знищення близько 14,7 тис. польських офіцерів. Страти тривали від квітня до травня 1940 року. Таємні розстріли полонених, відомі як Катинська трагедія, відбувалися в Катині поблизу Смоленська, в Калініні, Харкові, Києві, Мінську.

"Усі вони є заклятими ворогами радянської влади, сповненими ненависті до радянського ладу. Вони є закоренілими, непоправними ворогами радянської влади. Застосувати до них вищої міри покарання - розстріл", - сказав Сталін.

У вересні 1939-го Червона армія окупувала східну частину Польщі. У полон потрапили 240-250 тис. польських солдатів і офіцерів. Після роззброєння відпустили половину з них додому, ще частину за домовленістю про обмін полоненими передали Німеччині. Залишилися близько 25 тис. польських рядових і унтер-офіцерів у двох таборах військовополонених – Старобільському у Ворошиловградській, тепер Луганській, області та Козельському - у Смоленській, тепер Калузькій, області. Їх і наказало знищити керівництво союзу.

Розстріли у Старобільську тривали місяць – з 5 квітня до 5 травня. Спеціально з Москви у приміщення Управління НКВС в центрі Харкова прибули офіцери. Розстріли очолювали начальник Харківського НКВС, майор держбезпеки Петро Сафонов, його заступник капітан Павло Тихонов та старший лейтенант Тимофій Купрій. Вони домовилися: аби не було паніки, щодня забирати по 300 поляків на розстріл. Казати, що на звільнення. Розстрілювати лише вночі, ховати до світанку. Уся процедура - перевірка особистих даних, розстріл, прибирання розстріляної камери займала 1 хвилину 20 секунд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депортація кримських татар почалась о третій ранку

Стріляють у потилицю. Тіла у вантажівці відправляють у лісопарк на таємний цвинтар у передмісті П'ятихаток. Трупи посипали порошком білого кольору - і ями закопували. У харківських підвалах розстріляли 8 генералів, 55 полковників, 136 підполковників, 516 майорів, 843 капітанів, багато молодших офіцерів, 9 ксьондзів, 5 державних чиновників. Усього 3820 осіб.

В'язнів Козельського табору - усього 4421 осіб розстріляли під Смоленськом у Катині. Для знищення ув'язнених Осташковського табору приготували Калінінську в'язницю, заздалегідь звільнену від інших ув'язнених. У селищі Мєдноє та Катинь екскаваторами викопали кілька величезних ям. Територію загородили колючим дротом, ходили охоронці із собаками.

Після розстрілів у Москву відправили телеграму: "Операция по разгрузке лагерей закончена". Загалом у трьох таборах було знищено 14 552 особи. 395 бранців перевели до іншого табору, вони вціліли. Після початку розстрілів польських військовополонених радянська влада депортувала на поселення в Казахстан їхні сім'ї. Катам присвоїли відзнаки та дали грошові премії.

Навесні 1943 року німецька окупаційна влада розкопала катинські могили. Виявили братську могилу 28 метрів завдовжки і 16 метрів шириною. У ній було закопано 4000 трупів польських офіцерів. Вони були в повному військовому обмундируванні, з документами. У всіх – прострілені голови. В СРСР сфабрикували документи і стверджували, що злочин у Катині вчинили 1941 року німці, коли окупували територію Радянського Союзу. Цієї версії радянська пропаганда дотримувалася до 1990 року.

11 травня 1944 року державний комітет оборони СРСР прийняв історичну постанову №5859 про виселення кримських татар із Кримської автономної радянської соціалістичної республіки в Узбецьку соціалістичну радянську республіку.

Зараз ви читаєте новину «300 людей за ніч - розстріляли полонених офіцерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути