субота, 09 листопада 2019 13:41

30 років тому впала Берлінська стіна - добірка фото
15

30 років тому впала Берлінська стіна
Фото: Reuters
30 років тому впала Берлінська стіна
30 років тому впала Берлінська стіна
30 років тому впала Берлінська стіна
30 років тому впала Берлінська стіна

9 листопада 1989 року в Берліні повалили мур, який розділяв місто на східну та західну частини.

Після Другої світової війни державу поділили на демократичну ФРН та НДР, яку контролював Радянський Союз. Столиця також виявилась розділеною.

У східній частині запанував тоталітарний режим. Громадяни НДР не мали можливості виїхати у західну частину країни.

З початку перебудови у СРСР німці почали виступати з вимогами об'єднати державу.

9 листопада 1989 року представник уряду НДР Гюнтер Шабовскі оголосив, що громадяни НДР можуть отримати візи для негайного відвідування Західного Берліна і ФРН.

Сотні тисяч східних німців, не чекаючи призначеного терміну, кинулися увечері 9 листопада до кордону. Прикордонники намагалися спершу відтіснити натовп, але потім змушені були відкрити кордон. Тисячі жителів Західного Берліна вийшли зустрічати людей з НДР.

"Прожектори, штовханина, радість. Група людей вже увірвалася в коридор прикордонного переходу, до першого гратчастого загородження. За ними п'ятеро збентежених прикордонників. Зі сторожових вишок, вже оточених юрбою, дивляться вниз солдати. Оплески кожному автомобілю, кожній зніяковілій групі пішоходів. Цікавість жене нас вперед, але є і страх, що може статися щось жахливе", - згадувала очевидець Марія Майстер із Західного Берліна.

Протягом наступних трьох днів ФРН відвідали понад 3 млн. осіб. 22 грудня 1989 відкрилися для проходу Бранденбурзькі ворота, через які була проведена межа між Східним і Західним Берліном. Берлінська стіна була розбита, розписана графіті, малюнками і написами. Берлінці забирали на пам'ять шматочки від неї. У жовтні 1990 землі НДР приєднались до ФРН.

У Берліні 13 серпня 1961 року почали спорудження загорожі, що відділяла західну і східну частини міста. За два дні на її місці почали зводити бетонну стіну заввишки до 5 м. Її довжина - 45 км. Після Другої світової війни Німеччину розділили на 12 територій, які розділили між СРСР, Польщею, США, Великою Британією і Францією. В 1948 році три зони Великої Британії і США об'єдналися в Бізонію. До них потім приєдналася французька Тризонія. Так виникла Федеративна Республіка Німеччина. На території радянських зон проголошена Німецька Демократична Республіка.

Зараз ви читаєте новину «30 років тому впала Берлінська стіна - добірка фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути