понеділок, 07 вересня 2015 12:05

239 років тому відбулася перша підводна атака

Автор: flot.com
  Репродукція "Черепахи" та її заряду - підводної міни.
Репродукція "Черепахи" та її заряду - підводної міни.

7 вересня 1776 року під час Революційної війни північно-американських штатів за незалежність американський підводний човен "Turtle" провів першу в світі підводну атаку корабля супротивника - у гавані Нью-Йорка з борту "Turtle" до флагмана британського флоту корабля "Eagle" була прикріплена бомба з годинниковим механізмом.

Перші субмарини були збудовані голландським винахідником Корнеліусов ван Дребелем на початку 17-го століття, і лише через 150 років їх було використано в бойових діях. Американський конструктор Дейвід Бушнелл, учитель за професією, зайнявся будівництвом підводних човнів ще навчаючись у Йєльському університеті. Вважаючи, що основне призначення субмарин - це заміновування, Бушнелл збудував "Turtle" з дерева. Восьмифутовий човен, котрий отримав свою назву за формою корпуса ("Черепаха"), міг вмістити лише одну людину і рухався виключно за рахунок мускульної сили; для зануреня у воду на човні використовувся свинцевий баласт.

7 вересня "Turtle", керований Езрою Лі, наблизився до 64-гарматного британського корабля "Eagle" і за допомогою спеціального пристрою прикріпив бомбу до його днища. Але вона не втрималась і вибухнула, не завдавши ніяких пошкоджень ні кораблю, ні субмарині. Наступного тижня було здійснено ще декілька спроб замінувати британські кораблі на річці Гудзон, але кожна з них зазнала невдачі - єдиним, хто міг виконати цю складну маніпуляцію був Бушнелл, але він був фізично занадто кволий, щоб привести в рух саму субмарину.

Незважаючи на невдачу, генерал Джордж Вашингтон, зарахував Бушнела на військову службу в якості військового інженера, а після закінчення Революційної війни він став керівником інженерного підрозділу на військовій базі Вест-Пойнт. Сама ж субмарина "Turtle" потонула разом з транспортним кораблем, який її перевозив у 1777 році.

Зараз ви читаєте новину «239 років тому відбулася перша підводна атака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути