середа, 25 травня 2016 11:35

109 років тому жінки отримали право обирати і бути обраними

109 років тому жінки отримали право обирати і бути обраними

25 травня 1907 року на засіданні парламенту Фінляндії, що на той час входила до складу Росії, вперше у світі взяли участь жінки.

Право обирати і бути обраним було надане жінкам Фінляндії у 1906 році і на виборах 1907 року до парламенту було обрано 19 жінок (з 200 депутатських місць). Повідомляє "Цей день в історії".

Перший відомий випадок, коли жіноче виборче право було закріплене законодавчо відноситься до "Ери свободи" у Швеції. Після смерті короля Карла XII в 1718 році жінки, які платили податки, отримали право обирати членів парламенту. Переворот, здійснений королем Густавом III в 1772 році, відновив монархію і нова конституція урізала права жінок зокрема і парламенту вцілому.

У 1755 році конституція Корсиканської республіки надала виборче право усім громадянам старшим 25 років незалежно від статі. У США першим, хто наділив жінок правом обирати, був штат Нью-Джерсі - в 1776 році таке право отримали жінки, які мали власність. Втім у 1807 році під приводом боротьби з фальсифікаціями на виборах жінок позбавили виборчого права, як і темношкірих чоловіків.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Європа 70 років тому - фотографії

Фінляндія стала першою країною світу, де загальне виборче право жінок було реалізоване на практиці. Проте участь жінок у виборах до місцевих органів влади була закріплена лише після здобуття Фінляндією незалежності в 1917 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 22 роки тому світ вперше побачив "Кримінальне чтиво"

Зараз ви читаєте новину «109 років тому жінки отримали право обирати і бути обраними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути