Ексклюзиви
понеділок, 15 серпня 2016 11:14

102 роки тому розпочав роботу Панамський канал

102 роки тому розпочав роботу Панамський канал

15 серпня 1914 року офіційно розпочалось судноплавство через Панамський канал.

Уряд Колумбії, котрому в той час належав Панамський канал, першим надав право проведення робіт французькій компанії Фердинанда де Лессепса. Компанія 1869 року успішно завершила будівництво Суецького каналу. Роботи розпочались 1881 року.

Повідомляє "Цей день в історії".

Погана конструкторська розробка проекту, фінансові проблеми і жалюгідні умови праці призвели 1889-го до банкрутства компанії Лессепса. Будівництво каналу відновили через 3 роки вже під керівництвом Філіппа-Жана Буно-Валілли, колишнього головного інженера Лессепса. До кінця століття будівництво вели несистематично.

На початку XX ст під час протистоянь між США та Іспанією у США виникла потреба створити короткий шлях для переміщеня військових і торгових суден між Атлантичним і Тихим океанами. 1902 року Конгрес США прийняв рішення щодо придбання французької компанії, що будувала Панамський канал, і виділив кошти для завершення робіт.

1903 року між США і Колумбією підписали договір на право контролю над панамським перешийком в обмін на солідну фінансову компенсацію. Колумбійський парламент не ратифікував цей договір. Президент США Теодор Рузвельт віддав розпорядження підтримати панамський рух опору, котрий фінансував Філіппом Буно і його компанія.

3 листопада 1903 року маріонетковий панамський уряд проголосив незалежність від Колумбії, а перекинуті в район будівництва каналу американські військові кораблі стримали спроби колумбійського уряду придушити рух сепаратистів.

6 листопада 1903 року США визнали незалежність Панами. 18 листопада підписали договір, що гарантував США постійне право на присутність в зоні каналу і ведення його будівництва. В обмін на це Панама отримала 10 млн дол. і по 250 тис. щорічних дотацій на наступні 9 років.

1906 року американці призупинили будівництво каналу для проведення додаткової інженерно-конструкторської підготовки і подолання тропічних епідемій, що лютували в зоні робіт, і відновили 1909 року. Протягом наступних 6 років США інвестували в будівництво близько 400 млн дол., і 15 серпня 1914 року канал, довжиною 40 миль офіційно відкрили для судноплавства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 87 році життя померла донька Хрущова

У 1970-ті Панама заявила про відмову дотримуватись договору 1903 року. 1977 року президент США Джиммі Картер і панамський диктатор Омар Торріхос підписали угоду про передачу до кінця століття Панамського каналу у власність уряду Панами, що й відбулось 31 грудня 1999 року.

Нагадуємо, що до 24 серпня у Центрі візуальної культури (вул. Глибочицька, 44) відбуватиметься низка мистецьких заходів у рамках проекту "Олімпіада-84 у Донецьку".

Зараз ви читаєте новину «102 роки тому розпочав роботу Панамський канал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути