понеділок, 19 березня 2018 15:24

100-річчя звільнення міста від більшовиків відзначили реконструкцією битви за школу
13

Фото: Сегодня

У Боярці Київської області біля будівлі старої школи провели масштабну військову реконструкцію. Присвятили її 100-річчю визволення міста бійцями Васильківського коша від військ більшовиків.

У березні 1918 року, після звільнення, в Боярці почало діяти місцеве самоврядування. Над залізничною станцією підняли український прапор, а кіш рушив на Київ.
Під час реконструкції актори-бійці використовували броньовик "Петлюра", кулемети і гармату, а також стріляли з рушниць холостими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуркіт гармат та смолоскипні марші - як Київ відзначав 100 років бою під Крутами

У лютому 1918 року більшовики в результаті штурму захопили Київ, де в той час знаходився уряд Української Народної Республіки. Більшовицькими військами керували син письменника Михайла Коцюбинського Юрій та колишній царський офіцер Михайло Муравйов.
Звільняла Україну від більшовиків армя УНА - збройні формування Української Народної Республіки, створені на основі українізованих частин російської армії, українізованих частин австро-угорської армії ("українських січових стрільців" та інших), формувань військовополонених українців Німеччини та Австро-Угорщини, колишніх військовополонених-галичан ("січових стрільців") та загонів добровольців — "гайдамакiв", "вільного козацтва" та інших. З жовтня 1918 по листопад 1920 року — регулярна армiя Української Народної Республіки.

Зараз ви читаєте новину «100-річчя звільнення міста від більшовиків відзначили реконструкцією битви за школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути