середа, 11 жовтня 2017 23:13

10 фактів про річку, яка допомогла будувати цивілізацію

10 фактів про річку, яка допомогла будувати цивілізацію
Ніл відіграв надзвичайну роль у житті Єгипту. Фото: Public Domain

Річка Ніл має у довжину майже 6719 км. Перетинає 9 країн по всій Африці. Вважається найдовшою рікою в світі.

Рачка багато в чому вплинула на історію, повідомляє Ancient Origins.

1.Без Нілу не могла існувати давньоєгипетська цивілізація. Вона була джерелом життя древніх єгиптян. Відігравала важливу роль у соціально-економічному розвитку та успіху Стародавнього Єгипту. Без річки Ніл, велика стародавня цивілізація ніколи б не існувала. В Єгипті майже не бувало опадів, а річка була єдиним джерелом вологи для вирощування сільськогосподарських культур.

2. Невідомо. де є виток Нілу. одні чені вважають, що вона бере початок в озері Вікторія. Інші вважають витоком річку Кагери та її приток Рувубу, з її верхів'ями в Бурунді.

3. Ніл об'єднував країну і було важливим для торгівлі та транспортування. До XIX століття подорож по суші були неможливими у Єгипті. Кораблі та човни були основним засобом транспортування людей і товарів по всій країні.

4. Річка давала ґрунт для вирощування їжі. Це є основною причиною, чому так багато єгиптян жили поруч з нею. Місцеві жителі використовували списи і сітки, щоб ловити рибу. Ставили пастки на птахів, що летіли близько до поверхні води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні єгиптяни мали цвинтарі для собак, котів і мавп

5. Ніл спричинив до вироблення папірусу та розвитку писемності. Завдяки цьому ми багато знаємо про стародавній Єгипет. Папірус робили з очерету, що ріс на березі річки.

6. Танення снігу в ефіопських горах спричиняло затоплення берегів. Після будівництва Асуанської високої греблі в 1960-х роках повені припинилися.

7. Давні єгиптяни називали час затоплення "ахет". Вважали це щорічним пришестям бога Hapi, що приносить плодючість на землю. Богинею потопу називали Мехет-Верет, "Великий потоп".

8. Із Нілом був тісно пов'язаний бог потойбічного світу Осіріс. Його вбив брат Сет на березі річки. З цієї причини річка Ніл була важливою частиною єгипетського духовного життя. Єгиптяни вважали, що вона була проходом між життям і смертю. Всі єгипетські гробниці побудовані на західній частині Нілу - захід вважався місцем смерті, оскільки сонячний бог Ра помирає там кожного дня.

9. На водах Нілу виник популярний стародавній спорт. На човнах трималася невелика група чоловіків із великими палицями. Ними намагалися збити опонентів.

10. Крокодили живуть у річкових водах Нілу протягом тисяч років. Часто нападають на людей, які миють одяг або рибу на березі. В рік на Нілі стається 200 нападів крокодилів.

Мумія, яку вважали останками давньоєгипетської жінки насправді належить кастрованому жерцеві. Два поховання у 19 ст. були надіслані до Санкт-Петербурзької кунсткамери.

Зараз ви читаєте новину «10 фактів про річку, яка допомогла будувати цивілізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути