Ексклюзиви
вівторок, 11 грудня 2007 15:39

Шамбалу шукають у Туві

  Руїни Пор-Бажина розташовані неподалік від кордону з Монголією
Руїни Пор-Бажина розташовані неподалік від кордону з Монголією

На численних базарах Центральної Азії, Індії та Китаю місцеві жителі у давнину час від часу зауважували дивних подорожніх, які говорили забутими мовами й розплачувалися старовинними монетами. Їх намагалися не чіпати, а коли ті йшли далі, забобонні продавці шепотіли одне одному, що то були мандрівники із Шамбали — країни безсмертних праведників-махатм. Легенди про неї на Сході тисячоліттями передавалися з вуст у вуста, про Шамбалу розповідали буддійські лами і шамани.

Європейці про неї дізналися у XVII ст., коли перші мандрівники почали проникати в глиб Азії. Зацікавленість зросла у XIX ст., коли Захід став захоплюватися Сходом і його містикою.

У 1930-х Шамбалу зайшлися шукати нацисти, що своїм символом узяли стародавній східний знак — правосторонню свастику. Під виглядом археологів та етнографів німецькі експедиції прочісують Тибет. Вивчають старовинні мапи, заглядають у кожен закуток, кожну долину, печеру — але все марно.

"Воріт" до ідеальної країни нібито є декілька. Розташовані вони, за переказами, у різних точках Азії, що мають особливу енергетику. Монголи й інші народи Прибайкалля північний вхід у легендарну країну розташовували посеред озера Тере-Холь у Туві. Там на невеличкому острові ледь піднімаються над землею загадкові руїни. Місцеві жителі називали їх Пор-Бажин — "дім із глини".

У цій місцині бував тувинський публіцист і партійний діяч Кужугет Шойгу. Іноді він брав із собою сина Сергія. Під час таких поїздок малий наслухався легенд про Шамбалу та про Пор-Бажин. Після розпаду Радянського Союзу він став російським міністром із питань надзвичайних ситуацій. Але інтерес до вірувань предків у нього не зник.

Цього року Сергій Шойгу домігся археологічної експедиції у Пор-Бажин. Він зацікавив цим навіть президента Росії Володимира Путіна. У серпні той відвідав розкопки, та ще й привіз із собою князя Монако Альберта II Ґрімальді.

Єдина писемна згадка про виникнення Пор-Бажина міститься у китайських літописах. Там детально описано шлюб доньки імператора Нінґо з каганом войовничих уйгурів Баянчуром 758 року.

Аби якось розважити чергову дружину, чоловік-"варвар" виписав із Китаю архітекторів. Ті мали звести на озері палаци у рідному для Нінґо стилі. Та вже через рік каган помер. Уйгури, за своїм звичаєм, вирішили поховати дружину разом із чоловіком. Але Нінґо вдалося обмежитися символічною жертвою: вона порізала руку і скропила кров"ю могилу Баянчура. А потім утекла на батьківщину.

Цю версію підтверджує тавро Баянчура, яке знаходять на каменях та кераміці, а також рештки оздоблення у стилі династії Тан, з якої походила Нінґо.

Усе решта оповите таємницею. Якщо це палац — чому такий незначний культурний шар? У перекладі з мови археологів, це означає, що там майже не жили люди, бо практично відсутні сліди їхньої діяльності. Хто чи що зруйнувало фортецю? Якщо це сталося в результаті війни, то чому знайдено лише кістяк одного воїна, до того ж — європеоїда? Що шукала тисячу років тому в краю монголоїдів людина з європейською зовнішністю?

Археологи схиляються до думки, що Пор-Бажин був фортецею-монастирем. Адже за своїм плануванням він начебто нагадує буддійську модель світобудови, яку також відтворює і міфічна Шамбала. Сергій Шойгу хоче перетворити Пор-Бажин на духовний центр — щось на кшталт китайського монастиря Шаолінь.

— На следующий год мы планируем начать реставрацию и восстановление крепости в том виде, в котором она была 1200 лет назад, — заявив він наприкінці листопада у тувинській столиці Кизил на зустрічі із земляками. — Тут скрывать нечего. Проект создавали в том числе и для того, чтобы начать развивать туристическую деятельность и зарабатывать деньги, чтобы в казну поступало как можно больше средств.





Гітлер не знайшов Туви на карті


Тува розташована на межі Росії та Монголії. Під протекторат царя Миколи II місцеві вожді попросилися 1914 року, аби вирватися з-під кількасотлітнього китайського панування. 1921-го вони проголосили республіку, яку визнали тільки СРСР та Монголія. Через 10 років члени місцевої Компартії вчинили переворот і заявили про підтримку політики Сталіна. За два роки були закриті всі монастирі, крім одного, знищено кілька тисяч буддійських священнослужителів — лам.

1932 року на чолі Туви стає Салчак Тока. 25 червня 1941-го він оголосив війну Німеччині на боці СРСР. Кажуть, Гітлер ніяк на це не відреагував, бо не зміг знайти Туву на мапі. 1944-го Салчак Тока включив свою країну до складу СРСР і керував нею аж до смерті 1973 року.

Тувинці — кочівники. Мовою близькі до мусульман-тюрків уйгурів, але сповідують буддизм і шаманізм. Усього їх налічується біля 200 тис.

У Шамбалу не можна прибути фізично

Шамбала у буддистів — ідеальна країна, що, як і Всесвіт, має форму восьмипелюсткового лотоса. Її мешканці володіють надзвичайно потужними та всебічними знаннями. Той, кому вдасться наблизитися до них, отримає відповіді на всі запитання і стане ледь не володарем світу. Вхід до Шамбали нібито схований від ока пересічних людей. Потрапити до неї можуть лише просвітлені, з особливим станом душі. Тільки вони здатні розгледіти знаки, приховані від очей непосвячених.
1985-го Далай-лама XIV пояснив, чому за 200 років ніхто з європейців так і не зміг потрапити до цієї країни. "Шамбала — це не фізичне місце, яке ми зазвичай звикли бачити. Туди не можна прибути фізично. Ми можемо тільки сказати, що це місце просвітлення посеред людської царини", — виголосив живе втілення Будди на землі.

Зараз ви читаєте новину «Шамбалу шукають у Туві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути