Ексклюзиви
середа, 23 березня 2011 18:43

Перший авіаносець тягли на буксирі за кораблем

Найстаріший у світі авіаносець — часів Першої світової війни — знайшли в хащах на березі річки Темза у Великій Британії.

Збудували судно 1918 року. Розробив його гонщик на моторних човнах Томас Торнікрофт для підтримки британської армії, яка воювала на території Франції. Використовували для транспортування гідролітаків і винищувачів.

— Я добре знаю історію цих плавзасобів. Дивуюся, що човен зберігся майже непошкодженим, — каже Ґрегем Моттрем, директор Музею морської авіації в графстві Сомерсет на південному заході Англії.

Там зараз реставрують судно. Воно є різновидом баржі й сягає майже 18 м завдовжки.

— Човен досить малий, та саме він був попередником сучасних авіаносців, — говорить Джон Джефферіс, працівник музею.

На березі літак підвішували на петлі й ставили на рейки, що вели на палубу судна. Щоби полегшити  завантаження, авіаносець міг занурюватися. Потім за допомогою балонів зі стисненим повітрям спливав на поверхню — вже з прив'язаним на борту літаком. Баржу-авіаносець чіпляли до військового корабля й везли на буксирі зі швидкістю до 30 морських вузлів. Це 55 км/год.

Судно мало підйомну палубу для злету літака. Проте місця для посадки не було — літаки сідали або на землі, або на воді поряд із кораблем. На кормі баржі було місце, де під час шторму ховався екіпаж. Також там зберігали мотузки, мастила й інструменти.

Загалом випустили 50 таких авіаносців. Перші 25 виготовили з оцинкованої сталі, решту — зі звичайної, для зниження собівартості.

Зараз ви читаєте новину «Перший авіаносець тягли на буксирі за кораблем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути