середа, 12 грудня 2012 19:39

Знайшли затонуле судно капітана-людожера

Автор: фото із сайта www.mosmonitor.ru
  На місці, де затонув китобійний корабель ”Два брати”, підводні археологи, окрім залишків його корпусу, знайшли також предмети із судна
На місці, де затонув китобійний корабель ”Два брати”, підводні археологи, окрім залишків його корпусу, знайшли також предмети із судна

Китобійне судно "Два брати", що затонуло 1823 року, виявили біля Гаваїв американські підводні археологи з Наукового агентства з вивчення атмосфери й морів. Капітаном цього корабля був Джордж Поллард. З нього письменник Герман Мелвілл списав головного героя роману "Мобі Дік".

Поллард був капітаном-невдахою. Попередній його корабель "Ессекс" теж затонув. Судно вийшло на промисел з порту в штаті Массачусетс. Екіпаж із 20 осіб майже півтора року бив китів у південній частині Тихого океану. Вранці 20 листопада 1820-го вахтовий матрос закричав:

— Кити! Ціле стадо!

Першим гарпуном китолови з "Ессекса" поранили величезного кашалота. Але звір почав борсатися, а тоді торпедою понісся до корабля і головою протаранив борт. Доки судно йшло на дно, команда встигла перебратися на три шлюпки. Моряки кілька місяців пливли Тихим океаном. Гинули від спраги, з голоду почалося людоїдство. Джордж Поллард з'їв померлого двоюрідного брата. Коли за 95 днів до шлюпки наблизилося інше китобійне судно, серед живих були лише капітан й один моряк.

Нове судно Полларда "Два брати" також завершило своє плавання катастрофою — у лютому 1823 року затонуло біля берегів Гавайських островів. Підводні археологи знайшли рештки його корпусу на морському дні за 900 км від Гонолулу. Проаналізувавши їх, а також знайдені предмети, вони відновили картину загибелі цього китобійного корабля. Судячи з усього, капітан Поллард у сутінках наблизився на небезпечну відстань до рифу й зачепив його. Інше судно підібрало його і частину команди.

Після цього випадку Джордж Поллард остаточно зав'язав з китобійним промислом та пішов працювати нічним сторожем. А 1852 року його навідав письменник Герман Мелвілл. Історію Полларда він і поклав в основу роману "Мобі Дік", де йдеться про поєдинок між капітаном Ахабом та кашалотом.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли затонуле судно капітана-людожера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути