Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2009 19:33

Мону Лізу зробили коханкою флорентійського аристократа

Автор: фото з сайту flickr.com
  Мона Ліза, за новою версією, не була дружиною торговця шовком, а коханкою Джуліано Медичі (праворуч), сина флорентійського правителя Лоренцо Прекрасного
Мона Ліза, за новою версією, не була дружиною торговця шовком, а коханкою Джуліано Медичі (праворуч), сина флорентійського правителя Лоренцо Прекрасного

На картині "Мона Ліза" Леонардо да Вінчі зображено коханку Джуліано Медичі — третього сина флорентійського правителя Лоренцо Прекрасного. Звати її було Пачіфіка Брандано. Про це 13 жовтня оголосив у Флоренції професор Роберто Заппері на публічній лекції "Джуліано Медичі й загадка Мони Лізи". Донедавна вважали, що на картині да Вінчі 1503 року намалював дружину купця Франческо дель Джокондо.

Портрет жінки із загадковою усмішкою, що висить у Луврі, не має більше іменуватися "Мона Ліза", вважає історик. "Джоконда" шедеврові підходить краще. Але не як прізвище флорентійської купчихи – а тому, що італійською LaGioconda означає "усміхнена".

Відомості про справжнє ім"я Джоконди вперше з"явилися в життєписі Леонардо да Вінчі, написаному 1550-го. Художник Джорджіо Вазарі цю біографію побудував на чутках і розповідях третіх осіб, а не на перевірених фактах.

— Звідси й виникла так звана історія Леонардо та якоїсь Мони Лізи, яка мені ніколи не здавалася справжньою. Це літературщина, — переконаний Заппері.

Історик сумнівається й у даті написання картини – 1503 рік. У той час да Вінчі виконував велике замовлення — полотно "Битва при Ангарії", що мало прикрасити залу Найвищої ради у Флоренції. Він відмовив тоді навіть одній маркізі, що вже казати про чоловіка Мони Лізи – маловпливового флорентійського торговця шовком.

Професор посилається на опис відвідин кардиналом Луї Арагонським та його секретарем майстерні Леонардо да Вінчі 1517-го — за два роки до смерті художника. Він мав паралізовану праву руку й уже не малював. Під час зустрічі показав кардиналові безліч манускриптів і лише три полотна. Одне з них — зображення флорентійки, написане з натури на прохання сина Лоренцо Прекрасного Джуліано Медичі. Інші дві картини зображували Івана Хрестителя та святу Анну з Дівою Марією. Секретар кардинала занотував ці слова. Ота "флорентійська пані", на думку Заппері, і є "Джокондою".

Але півтора року тому історики з Гейдельберзького університету заявили, що знайшли книжку одного флорентійського чиновника, датовану 1503 роком. На її полях занотовано, що Леонардо да Вінчі працює над трьома картинами. Одна з них — портрет Лізи Герардіні. Нібито саме вона була жінкою купця дель Джокондо та матір"ю п"ятьох його дітей.

Заппері припускає, що 1503-го Леонардо міг таки прийняти дрібне замовлення від купця, аби підзаробити, і портрет купчихи намалювати. Але це не та картина, що висить у Луврі та яку називають "Мона Ліза" — розміром 76х53 см — а значно менша. Тож у книжці згадано саме про неї, реальний портрет купчихи Герардіні. А от луврську "Джоконду" да Вінчі малював пізніше, скоріш за все, у 1513–1515 роках. Тоді замовник картини Джуліано Медичі був меценатом да Вінчі.

Зараз ви читаєте новину «Мону Лізу зробили коханкою флорентійського аристократа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути