пʼятниця, 03 лютого 2012 10:35

Гітлер позбавив цноти Єву Браун 17-річною

Вечір 21 жовтня 1937 року видався холодним. У приватній резиденції Адольфа Гітлера Берґгоф у Баварських Альпах прислуга розтопила всі каміни. Окрім одного: мармуровий у велетенській конференц-залі фюрер завжди розпалював сам. Мовляв, вогонь його заспокоює.

У Берґгофі Гітлер міг до третьої ночі сидіти, дивлячись на полум'я. Любив, щоб у конференц-залі з ним тоді були і його численні секретарі, помічники, соратники. Сидіти біля вогню в тиші могли годинами. Лише одна людина могла відірвати Адольфа Гітлера від його думок — Єва Браун. Офіційно вона домоправителька резиденції. Неофіційно — коханка фюрера, яка мала тут на нього чи не найбільший вплив.

— Можна мені піднятися нагору в ліжко? — стомлено запитувала Єва в Адольфа, сидячи біля його ніг.

Він отямлювався, питав, котра година, й відпускав усіх спати. За кілька хвилин підіймався й сам. Його спальня була поряд із покоями Єви. Того вечора Єва та Адольф посварилися. Бо наступного дня в резиденції мали приймати гостей, герцогиню та герцога Віндзорських — донедавна британського короля Едуарда VIII. Заради розлученої американки Волліс Сімпсон він зрікся престолу. Гітлер забороняв Єві бути присутньою на офіційних прийомах такого рівня. А вона так хотіла побачити жінку, яка змогла поставити чоловіка перед вибором: я або трон.

— У тебе такий двозначний статус, можуть неправильно зрозуміти, — наполягав на своєму Гітлер.

Єва вкотре образилася на Адольфа. Їй було 25 років. Батькам — ревним католикам — не подобалося, що їхня донька є коханкою набагато старшого за неї чоловіка, хай і фюрера. В Єви постійно допитувалися, коли він нарешті з нею одружиться. Хоч і пам'ятали давнє пророцтво:

— Про вашу Єву говоритиме весь світ, — якось сказала сусідка Браунів, яка ворожила на картах. — Дівчинці судилося стати знаменитою, але тільки через чоловіка.

Із на 23 роки старшим за неї Гітлером Єва познайомилася у 17. Після монастирської школи й ліцею батьки влаштували її помічницею фотографа в одному з ательє в Мюнхені. Робота — допомагати йому під час зйомки, налаштовувати освітлення та робити макіяж клієнтам. Господар фотоательє був націонал-соціалістом. На один із мітингів, де виступав фюрер, він узяв Єву. Згодом Адольф Гітлер зайшов до фотоательє, де вона працювала, знятися для офіційних портретів. Він у той час багато виступав, рейтинг його партії стрімко йшов угору, на демонстрації приходили натовпи.

Єва підійшла до Гітлера поправити зачіску. Пізніше вона написала в щоденнику: "Я торкнулася його волосся, щоки, і мене ніби блискавка вдарила". Відчувши, що дівчина до нього не байдужа, Адольф одразу ж запросив Єву на вечерю до ресторану. Дівчина розповіла, що вона фанатка націонал-соціалістичної партії, веде її літопис. Того ж вечора Єва опинилася в ліжку фюрера. Він став її першим чоловіком. Для Єви втрата цноти була подією, для Гітлера — лиш епізодом. Жінки від нього шаленіли. В його оточенні були мільйонерки, кінозірки, світські левиці. Як їх випередити у змаганні за серце фюрера, вирізнитися серед них, Єву навчила старша сестра: триматися просто, не ускладнювати розмов політикою, більше слухати, ніж говорити, і весь час усміхатися. Ці поради були слушні. Щоправда, далі статусу коханки справа не просувалася роками.

— Не сердься, — просив Єву того осіннього вечора 1937-го вже 48-річний фюрер. — Моя наречена — Німеччина! Я повінчаний із німецькою нацією. Це моя доля.

Так він говорив і на мітингах. Те, що фюрер має "подругу", ретельно приховували. Гостей у Берґгофі він приймав сам. Єву завжди переселяли до флігеля, ніби ховали. Так сталося й цього разу. Та все-таки вона побачилася з американкою, заради якої закоханий британський король зрікся престолу. Коли зранку після прибуття до Берґгофа Волліс та Едвард прогулювалися садом — Єва вже була там. Вони відразу впізнали одна одну, хоча ніколи не бачилися. Німкеня дивилася на Волліс Сімпсон із захватом.

— Але ж ти зробила те саме, — усміхнулася до неї Волліс, зауваживши захоплення в її очах. І коротко представила Єву чоловікові: — Це його дівчина.

Вона сім років жила в Берґгофі — у Берліні Гітлер забороняв їй з'являтися.

— Ти ж знаєш, як я боюся за тебе, — пояснював.

Єві доносили, що Гітлер мав нетривалі романи з іншими. Але Браун для нього була на першому місці. Він намагався навідуватися до неї бодай раз на місяць. Якось у спалаху пристрасті натякнув, що вони одружаться по війні.

Для розкішного життя в альпійській резиденції фюрера було все — прислуга, гроші, можливості. На плеканий нацистською пропагандою образ справжньої арійки Єва "тягнула" лише зовні — білява, спортивна. Але не способом життя. Вона потай курила, хоч Гітлер ненавидів цю звичку в жінок. Користувалася косметикою та дорогими парфумами, чого під час війни не заохочували. Замовляла сукні, хутро та взуття з Франції й Італії. Коли коханця не було в Берґгофі, Єва зачитувалася творами забороненого у Третьому рейху письменника Оскара Вайльда, який колись сидів за гомосексуалізм. Тривала війна, але Єва того не відчувала. Займалася спортом, улаштовувала вечірки та бенкети, їздила верхи, зустрічалася з подругами. Гітлер дозволяв їй усе. Крім одного — він має бути її єдиним чоловіком.

— Тепер я не фройляйн Браун, я фрау Гітлер. Називайте мене так, — заявила Єва прислузі, коли нарешті домоглася свого — стала дружиною фюрера.

Вони побралися 29 квітня 1945 року в його бункері під рейсхканцелярією в центрі Берліна. Вона встигла туди пробратися, доки довкола міста не замкнулося радянське кільце. Третьому рейху наставав кінець. Наступного дня близько третьої пополудні Єва прийняла отруту, Адольф Гітлер застрелився.

129

пар туфель мала Єва Браун у Берґгофі — вона дуже любила взуття. Зберігалися в трьох шафах. Для гардеробу обладнали спеціальну кімнату.

 

 

1912, 6 лютого — Єва Анна Паула Браун народилася в Мюнхені в родині шкільного вчителя і швачки. Була середульшою з їхніх трьох доньок

1929, травень — знайомиться з Адольфом Гітлером. На той час він жив із коханкою Ґелі Раубаль — своєю племінницею, молодшою за нього на 19 років. Одного разу Ґелі знайшла в його кишені записку від Єви Браун: "Любий пане Гітлер! Дякую за чудовий вечір. Я його не скоро забуду. Лічу дні до нашої наступної зустрічі. Ваша Єва". Відколи  Браун познайомилася з Адольфом, завжди писала йому листи та записки

1932, вересень — Ґелі Раубаль наклала на себе руки. Гітлер важко пережив цю смерть. Потім мав кілька нетривалих романів, але з Євою не поривав. "Усе одно він повертається до мене", — занотувала вона тоді у щоденнику. У липні 1936-го Гітлер оселив Єву в своїй альпійській резиденції Берґгоф

1943, березень — через погіршення ситуації на фронті в Гітлера мало часу для зустрічей із Євою. Вона починає з'являтися в Берліні. Їй виділили дві кімнати у службовій квартирі фюрера на вул. Вільгельмштрассе. Для побачень із Адольфом приїздить туди кілька разів на місяць

1945, 30 квітня — Єва Гітлер померла, прийнявши отруту — ціанистий калій. Її тіло разом із Гітлеровим спалили у дворі рейхсканцелярії в центрі Берліна

 

Зараз ви читаєте новину «Гітлер позбавив цноти Єву Браун 17-річною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути