пʼятниця, 13 листопада 2020 18:47

Zoom-втома: як запобігти психічному виснаженню від відеоконференцій
8

З початку пандемії проводять відеоконференцій у рази більше, ніж раніше. Робочі наради, тематичні тренінги, дистанційне навчання, спілкування з друзями — причин багато. Хоча це чудовий інструмент для віддаленої роботи, такі умови можуть виснажити.

Що в підсумку призводить до "Zoom fatigue", розповідає blog.flock.com.

Автор: unsplash.com
  Zoom-втома: поради експертів
Zoom-втома: поради експертів

Термін "Zoom fatigue" (Zoom-втома) швидко став популярним. Він характеризує психічне виснаження, пов'язане з постійними відеоконференціями. Охоплює використання усіх сервісів для відеоконференцій.

Від меншої кількості невербальних підказок до збереження гіпервключеності — ось чому великі відеоконференції втомлюють мозок.

Автор: unsplash.com
  Zoom-втома: поради експертів
Zoom-втома: поради експертів

Спілкування наживо включає невербальні сигнали — зоровий контакт, мову тіла, міміку та жести. Це допомагає нам знаходити зі співрозмовниками емоційний зв'язок. При відеоконференції це вміщається у маленьке віконце на моніторі. Тож мозку доводиться працювати більше, щоб інтерпретувати те маленьке, яке він бачить. Звідси відчуття, що ми витрачаємо забагато сил, ніби пробігли марафон.

Як зазначає часопис Harvard Business Review, Zoom-втома є також наслідком того, як наш мозок обробляє інформацію за допомогою відео. Ми довго вдивляємось у екран чи камеру під час 15-хвилинного відеозв'язку. Більшість не наважуються відвернутися, щоб у колег не склалося враження, що ми відволікаємося. Відсутність візуальних перерв у віртуальних зустрічах напружує і наші очі, і мозок, ускладнюючи концентрацію уваги.

Автор: unsplash.com
  Zoom-втома: поради експертів
Zoom-втома: поради експертів

За замовчуванням, більшість програм для відеоконференцій показують усіх, хто бере участь у дзвінку, включаючи нас самих. Це може змусити надмірно концентруватися на своїй поведінці. Доводиться контролювати кожен рух і переживати, як це можуть трактувати співрозмовники . Іноді здається, що ми виступаємо на сцені протягом дзвінка Zoom.

Багатозадачність знижує продуктивність. Але практично кожний намагався попрацювати над чимось іншим під час відеоконференції. Робота вдома також означає, що легше відволіктися, адже розширився спектр справ, які потребують уваги. Спокуса багатозадачності та легка доступність відволікаючих факторів роблять віртуальні зустрічі більш енергозатратними.

Автор: unsplash.com
  Zoom-втома: поради експертів
Zoom-втома: поради експертів

Zoom-втома: як боротися?

Кілька налаштувань віртуальних зустрічей зменшують втому від відеоконференцій.

1. Замініть зустріч чатом, коли це можливо. Люди встигли призвичаїтися до відеозустрічей та легко їх організують. Але як деякі зустрічі, які можна було б замінити електронним листом, витрачали наш час в офісі, так і відеоконференції, які могли б бути просто чатом, вбивають продуктивність команди.

Телефонні дзвінки та електронні листи також працюють краще для деяких бесід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google запустив безкоштовний додаток для відеоконференцій

2. Вибирайте свої зустрічі. Переформатуйте всі онлайн-зустрічі із вашого розкладу, які тільки зможете. Заохочуйте свою команду відвідували лише важливі. Якщо участь колег у деяких відеоконференціях необов'язкова, їх варто про це попередити.

Автор: unsplash.com
  Zoom-втома: поради експертів
Zoom-втома: поради експертів

Віртуальні зустрічі варто розподіляти так, щоб між ними був деякий час. Аби можна було розім'яти ноги, випити води чи скористатися вбиральнею та підготуватися до наступного дзвінка.

3. Заохочуйте мінібрейки. Під час довших дзвінків переконайтеся, що члени команди знають, що можна робити перерви від екрану. Вони полегшують подальше сприйняття інформації, освіжають увагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У WhatsApp запрацювала нова функція

4. Уникайте багатозадачності під час зустрічей. Ми працюємо якнайкраще, коли сфокусовані. Мультизадачність - це виснажливо. Не кажучи вже про те, що постійне перемикання контексту між завданнями може зайняти 40% вашого продуктивного часу.

Автор: unsplash.com
  Zoom-втома: поради експертів
Zoom-втома: поради експертів

5. Усуньте відволікаючі фактори. Робота вдома означає більше відволікань, ніж раніше. Нагальні побутові ситуації, діти, які потребують уваги, друзі, які заходять без попередження — перелік безмежний.

Автор: unsplash.com
  Zoom-втома: поради експертів
Zoom-втома: поради експертів

Наявність тихого робочого простору, вільного від безладу — це великий крок у правильному напрямку. Не забудьте також зменшити відволікання на екрані. Закрийте непотрібні програми та вкладки браузера.

6. Вимкніть камеру. Багато хто розглядає відео як необхідність за замовчуванням для всіх віртуальних зустрічей. Насправді це не так. Дайте своїй команді свободу вимикати відео. Також спробуйте кілька аудіо-зустрічей, щоб перевірити, чи вони працюють краще для певних групових дискусій.

Автор: unsplash.com
  Zoom-втома: поради експертів
Zoom-втома: поради експертів

Вимкнення відео допоможе зменшити тривогу, тому зробіть це стандартною практикою. Таким чином співробітники можуть заощадити свою енергію, щоб проаналізувати кілька невербальних підказок, які дійсно виникають на віртуальних зустрічах, а не турбуватися про те, як вони виглядають.

Популярна для відеоконференцій платформа Zoom Video Communications Inc. оголосила про співпрацю з Федеральним бюро розслідувань США та місцевими правохоронцями.

Причиною такого рішення є можливість використання платформи для вирішення незаконних питань.

Зараз ви читаєте новину «Zoom-втома: як запобігти психічному виснаженню від відеоконференцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути