Ексклюзиви
четвер, 30 березня 2017 02:58

Жінці видалили пухлину вагою 15 кг

Жінці видалили пухлину вагою 15 кг
Лікарі видалили пухлину вагою 15 кг. Фото: Львівська газета

22 березня 50-річній жінці з одного із районів Львівщини лікарі видалили пухлину розміром 15 кг.

Про це інформує Львівська газета.

16 років тому перенесла онкологічну операцію під час якої хірурги-гінекологи видалили їй пахові лімфатичні вузли. Операцію провели вчасно і якісно, у жінки зараз немає жодних онкологічних проблем. Та після оперативного втручання їй потрібно було багато часу приділяти ногам, адже лімфатичний відтік було порушено: носити компресійні панчохи, робити спеціальні масажі, багато ходити. Але жінка не виконувала цих процедур. Через деякий час на стегні лівої ноги виник невеликий набряк, який постійно збільшувався у розмірах. Надмір міжклітинної лімфатичної рідини призвів до переростягнення шкіри й формування патологічного мішка.

"Сім років тому пацієнтка приходила до мене на консультацію, − розповідає судинний хірург Львівської обласної клінічної лікарні, професор Ігор Кобза. – Тоді можна було проводити ще консервативне лікування. Ми дали їй рекомендації, що потрібно робити у такому разі, але вона їх не виконувала. І прийшла до нас знову через сім років, але ні ходити, ні підняти ногу на ліжко самостійно вона вже не могла. У неї була третя стадія слоновості (хронічне потовщення шкіри та підшкірної жирової клітковини, що супроводжується різко вираженим застоєм лімфи). Її треба було оперувати і то негайно, бо така велика пухлина могла переродитися у саркому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хірурги знайшли у видаленій пухлині другий мозок

Рідні відвезли жінку до Києва. Хірурги оглянули її і погодилися провести операцію у три етапи. Жінка повернулася довірилася судинним хірургам Львівської обласної лікарні, які запропонували видалити пухлину за одну операцію.

Медичних протоколів оперування таких пухлин нема. Судинні хірурги Львова вперше взялися оперувати пухлину таких розмірів. Колеги з інших міст України та й навіть з-за кордону не могли поділитися досвідом, бо таких оперативних втручань не проводили.

До складу операційної бригади, крім професора Ігоря Кобзи, увійшли судинні хірурги Тарас Кобза, Роман Трутяк та анестезіолог Олександр Колупаєв.
Медики кажуть, що могла виникнути велика крововтрата, адже кожен сантиметр пухлини мав свою судину. Рана після видалення пухлини таких розмірів залишається доволі велика і погано заживає, якщо вона постійно волога. Операція тривала дві години. Коли відсікли пухлину від стегна, з неї вийшло майже 5 л лімфи і крові.

Операцію львівські судинні хірурги відзняли на відео й тепер на конференціях ділитимуться досвідом з колегами з України та Європи.

Ракові клітини можуть виникати у кожної людини

Зараз ви читаєте новину «Жінці видалили пухлину вагою 15 кг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути