четвер, 21 вересня 2023 11:40

Забудькуватість та дезорієнтація: які симптоми вказують на хворобу Альцгеймера

Забудькуватість та дезорієнтація: які симптоми вказують на хворобу Альцгеймера
Хвороба Альцгеймера є найпоширенішою причиною виникнення деменції. Фото: Anna Shvets: Pexels

21 вересня у світі відзначають день розповсюдження інформації про хворобу Альцгеймера. Мета – проінформувати суспільство про недугу та її діагностику, лікування, догляд за хворими. Вперше захворювання описав німецький психіатр Алоїз Альцгеймер 1906 року. Хвороба вражає людей старших за 65 років.

Хвороба Альцгеймера – це назва набору симптомів, в які входить втрата пам'яті, труднощі з процесом мислення, побутовими справами, мовленням. Недуга є найпоширенішою причиною розвитку деменції – прогресуючого або хронічного синдрому, при якому відбувається деградація і руйнування здатності мислити. За прог­нозами фахівців, якщо ефективні стратегії зменшення ризиків не будуть реалізовані на світовому рівні, то до 2050-го кількість хворих на деменцію сяга­тиме приблизно 152 млн.

Симптоми, пов'язані з деменцією, проходять три стадії розвитку. Попри це, недуга вражає кожного по-різному. Усе залежить від індивідуальних особливостей організму. І все ж має одну спільну рису – у хворого втрачається здатність виконувати повсякденні обов'язки та піклуватися про себе.

Рання стадія деменції часто залишається непоміченою, бо розвивається поступово. Загальні симптоми включають: забудькуватість, втрату відліку часу, порушення орієнтації в знайомій місцевості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як здоров'я зубів впливає на розумові здібності людини

Середню стадію виявити легше. Симптоми стають більш явними, а саме людина забуває імена людей, нещодавні події, їй стає важко спілкуватися, потребую допомоги в догляді за собою, порушується орієнтація.

На пізній стадії розвивається майже повна залежність і пасивність. Порушення пам'яті стають значними, а фізичні ознаки й симптоми очевиднішими. Симптоми включають: втрату орієнтації в часі та просторі, труднощі в розпізнаванні родичів і друзів, поведінкові зміни, які можуть посилюватися і включати агресивність.

Причини розвитку деменції невідомі, але є загальні поради щодо її профілактики:

– вести здоровий спосіб життя та відмовитись від шкідливих звичок;

– вчасно лікувати зуби й не допускати хвороб ясен – бактерії Porphyromonas gingivalis, імовірно, можуть бути причиною хвороби Альцгеймера;

– контролювати артеріальний тиск, зменшити споживання солі, цукру та підтримувати здорову вагу;

– тренувати мозок та розвивати пам'ять – читати, розв'язувати кросворди, вивчати вірші;

– більше спілкуватися. Спілкування - це активна розумова діяльність, зокрема, концентрація уваги та стимуляція пам'яті.

Сьогодні немає методів терапії, які дали б ­змогу повністю вилікувати чи призупинити ­прогресування деменції. Хоча, враховуючи основні принципи надання допомоги пацієнтам із деменцією, можливо скороти­ти кількість негативних проявів недуги.

Від хвороби Альцгеймера можна захиститися завдяки дієті з великим вмістом морепродуктів, овочів, фруктів і оливкової олії. Німецькі науковці проаналізували 500 старших людей і припустили, що середземноморська дієта дає певний захист від хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Забудькуватість та дезорієнтація: які симптоми вказують на хворобу Альцгеймера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути