неділя, 04 вересня 2022 12:17

За що не потрібно платити під час хірургічних операцій – розʼяснення

За що не потрібно платити під час хірургічних операцій – розʼяснення
Під час війни, як і раніше, українці можуть зробити всі необхідні планові та ургентні операції безоплатно. Фото: depositphotos.com

Під час війни, як і раніше, українці можуть зробити всі необхідні планові та ургентні операції безоплатно.

Програма медичних гарантій покриває не тільки самі хірургічні втручання, а й всі супутні медичні послуги, йдеться у роз'ясненні Національної служби здоров'я України.

Безоплатна допомога надається за направленням. Це може бути направлення сімейного або лікуючого лікаря. Проте пацієнту в невідкладному стані нададуть допомогу безоплатно й без направлення.

"Щоб отримати допомогу безоплатно за Програмою медичних гарантій, зверніться у заклад, що має договір з НСЗУ на пакети "Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах" чи "Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня". Дізнатись контакти найближчого закладу можна за номером 16-77. Якщо людина перебуває у невідкладному стані, її у лікарню доставить бригада екстреної медичної допомоги", – йдеться у роз'ясненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ нагадало, які послуги переселенцям надають в лікарнях безплатно

Безкоштовним для пацієнтів є первинний огляд, під час якого лікар визначає маршрут пацієнта та що йому потрібно зробити перед проведенням операції.

Безплатні також всі необхідні супутні аналізи та дослідження.

"Зокрема, це лабораторні обстеження, такі як загальноклінічний аналіз крові та сечі, бактеріологічні, цитологічні дослідження. Сюди входять також інструментальні дослідження (ЕКГ, УЗД, КТ, МРТ, рентген та інші). Заклади мають робити їх цілодобово та мати все необхідне обладнання. Перед операцією пацієнт має пройти безоплатне передопераційне обстеження", – повідомляє НСЗУ.

За саме оперативне втручання та анестезію теж платить НСЗУ.

У службі зазначають, що на всіх етапах надання допомоги пацієнт має бути забезпечений ліками з Нацпереліку основних лікарських засобів безоплатно. Перевірити наявність ліків у конкретному закладі можна на сайті eliky.in.ua.

У разі потреби пацієнту мають надати безоплатно інтенсивну терапію. Післяопераційний догляд та допомога, якої потребує пацієнт також безкоштовні.

"Зокрема, це цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, післяопераційний моніторинг та медикаментозна терапія. А також консультації лікарів різних спеціальностей, реабілітація у гострому періоді, якщо до неї немає протипоказань", – повідомляє НСЗУ.

Однак, Програма медичних гарантій не покриває підвищеного сервісу. Наприклад, окремої палати та покращеного харчування. Також пацієнт має взяти з собою в стаціонар особисті речі та предмети гігієни.

У разі, якщо від пацієнта вимагатимуть гроші, потрібно подати скаргу в такому порядку: керівник медзакладу, місцевий департамент охорони здоровʼя. Якщо й це не допомагає, слід звернутись до НСЗУ, надіславши паперовий або електронний лист на адресу [email protected].

Українців можуть безкоштовно лікувати від інфарктів та інсультів в лікарні "Феофанія". Цей заклад був переважно для держслужбовців. Тепер він відкритий і для звичайних людей.

Українські лікарі на окупованих територіях продовжують отримувати заробітну плату. Їхня робота не вважається співпрацею з окупантом.

Зараз ви читаєте новину «За що не потрібно платити під час хірургічних операцій – розʼяснення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути