середа, 17 червня 2020 17:37

Виживають 12 людей зі 100: як вчасно розпізнати меланому

Виживають 12 людей зі 100: як вчасно розпізнати меланому
Одна з основних причин появи меланоми - любов до засмаги. Фото: www.lelchitsy.by

Під впливом ультрафіолету родимки можуть перерости в меланому - рак шкіри. За умови ранньої діагностиці і лікування 98% хворих мають шанс одужати. На пізніх стадіях виживають лише 12 людей зі 100.

Про це Gazeta.ua розповіла Марія Кукушкіна, онкохірург Національного інституту раку.

"У нас гірші показники виживання порівняно з США та іншими країнами. Різницю зумовлюють два фактори - пізня діагностика і відсутність доступу пацієнтів до сучасної терапії. Лікування дороге і не покривається державою. Якщо взяти всі стадії загалом, то 5-річне виживання хворих складає 50%. Але якщо пацієнт почав лікування на початку хвороби, шанс на життя складає 98%. На 4-й стадії - лише 12%", - розповіла Марія Кукушкіна.

Головною причиною розвитку меланоми шкіри є ультрафіолет. До хвороби найвразливіші люди старші 60 років, зі світлою шкірою, волоссям, очима і люди з ластовинням. У разі меланомі метастази поширюються на інші органи. На 1-й і 2-й стадіях захворювання злоякісні пухлини видаляють. На пізніх — застосовують імуно- або таргетну терапію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правда шокує: скільки родимок припустимо мати на тілі без раку

"Найзручніше меланому визначити за правилом "гидкого каченяти". У кожної людини родимки є одного або двох типів. І якщо на їхньому тлі з'являється новоутворення, яке відрізняється від усіх інших, то саме воно є "гидким каченям". Цю родимку обов'язково потрібно обстежити в дерматолога", - розповіла Марія Кукушкіна.

Улітку радить наносити крем, який захищає від ультрафіолетових променів типу А і типу Б. Людям із групи ризику необхідно обирати засоби з фактором захисту - 30, 50, а смаглявим - 15. Засмагати до 10:00 та після 16:00.

Ольга Харасахал із Маріуполя розробила методику виявлення раку шкіри на ранній стадії. Хворобу можна діагностувати за аналізом крові у спеціальному приладі, який теж винайшла Ольга.

Зараз ви читаєте новину «Виживають 12 людей зі 100: як вчасно розпізнати меланому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути