субота, 27 березня 2021 11:01

Виробників Covid-вакцин звільнили від відповідальності за наслідки

Виробників Covid-вакцин звільнили від відповідальності за наслідки
З виробників вакцин зняли відповідальність: закон набув чинності. ФОТО: pixabay.com

Виробників Covid-вакцин або власника реєстраційного посвідчення звільнили від цивільної відповідальності за наслідки щеплень. Відповідний закон набув чинності сьогодні. Вчора документ був опублікований у виданні "Голос України".

Закон діятиме протягом чотирьох років.

Відповідно до документу виробників звільняються від відповідальності за наслідки застосування вакцин і імунобіологічних препаратів від Covid-19, зареєстрованих під зобов'язання для екстреного медзастосування. Це пов'язано з міжнародними домовленостями про отримання Україною за програмою COVAX вакцин провідних виробників.

Медичні працівники також звільняються від відповідальності за можливі наслідки, якщо застосування вакцин або інших імунобіологічних препаратів відбувалося відповідно до затвердженої інструкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Степанов розказав, коли Україна вироблятиме вакцину від коронавірусу

Проте держава забезпечує компенсаційні виплати в разі настання наслідків від вакцинації в порядку, встановленому урядом. Порядок компенсацій повинен розробити і ввести Кабінет міністрів у місячний термін.

Раніше глава Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов пояснив, що такий крок необхідний для отримання певних видів вакцин за механізмом COVAX. Степанов зазначив, що за наслідки відповідатиме не виробник, а держава Україна.

Він заявив, що в Україні можуть створити фонд компенсації побічних наслідків від використання вакцин. Прийняти таке рішення може Кабінет міністрів.

Між вакцинами Sinovac та AstraZeneca, яку вже використовують в Україні, є деякі відмінності. Sinovac використовуватимуть для тих категорій населення і на тих платформах, які унеможливлять розлив. Вакцина Sinovac 1-дозна, тоді як AstraZeneca 10-дозна.

Зараз ви читаєте новину «Виробників Covid-вакцин звільнили від відповідальності за наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути