понеділок, 26 листопада 2018 16:36

Винайшли засіб, який діє проти всіх штамів грипу

Винайшли засіб, який діє проти всіх штамів грипу
Антитіла в крові лами здатні знищувати вірус грипу, незалежно від його штаму. ФОТО: kdminer.com

Науковці із Каліфорнійського інституту Скріппса винайшли препарат проти грипу на основі крові лами. Новостворений засіб діє практично проти всіх штамів цього вірусу.

"Він дуже ефективний. Із 60 різних штамів не вдалося нейтралізувати тільки 1. Причому той, що не здатен атакувати людський організм", — цитує одного із дослідників професора Аяна Вілсона британська інформаційна компанія BBC.

Свій препарат проти грипу вчені виготовили, взявши за основу виділені з крові лами антитіла. Такі сполуки утворюють імунні системи всіх хребетних істот у відповідь на проникнення в організм чужорідних елементів. У людини антитіла є більшими за розміром, ніж у лами. Через свої габарити вони здатні атакувати лише ту частину вірусу, яка швидко мутує. Тому проти грипу щороку потребується нова вакцина. Антитіла лами є набагато дрібнішими за людські. Завдяки своїм мініатюрним розмірам вони здатні пробиратися глибше в тіло вірусу й атакувати ті його частини, що не можуть мутувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проблеми зі здоров'ям, яких варто остерігатися в холодну пору року

У межах свого дослідження науковці інфікували піддослідних тварин різними типами грипу. Це дозволило спровокувати реакцію імунітету лами на вірус. Затим вчені вилучили з крові піддослідних антитіла, здатні атакувати широкий спектр штамів грипу. З-поміж обраних антитіл виділили 4 найсильніші. На їхній основі створили синтетичні аналоги. Ці аналоги й увели в організм лабораторних мишей, яких попередньо було заражено смертельною дозою вірусу грипу. Реакція організму піддослідних виявилася позитивною. З-поміж усіх штамів, які було введено мишам, не вдалося знищити лише 1.

Як припускають автори дослідження, новостворений препарат може позбавити необхідності в оновленні вакцини через появу нових штамів грипу. Для цього вченим необхідно провести додаткові дослідження. Зокрема, у планах перевірити препарат на людях.

Раніше назвали штами вірусу грипу, які цієї зими загрожуватимуть українцям. Це Мічиган, Колорадо й Сингапур. Останній становитиме найбільшу небезпеку.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли засіб, який діє проти всіх штамів грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути