понеділок, 14 грудня 2020 11:22

Відновлення після Covid-19: чого не можна робити та як харчуватися

Відновлення після Covid-19: чого не можна робити та як харчуватися
Найбільш непередбачуваними є наслідки впливу Covid-19 на нервову систему. Фото: pixabay.com

Відновлення після Covid-19 може тривати до 6 місяців. Тому провідні лікарі-практики радять фізичні дихальні вправи та спеціальне харчування.

Лікарка-пульмонологиня, завідувачка інфекційного відділення Київської міськлікарні №17 Світлана Гук пояснила, що потрібно робити для найшвидшого відновлення, пише tsn.ua.

"Треба рухатись, це по-перше. Не можна лежати, почуватися хворим і вважати, що лише у спокої буде щастя та здоров'я. Необхідне помірне фізичне навантаження - це можуть бути вправи просто у межах ліжка. Якщо людина взагалі лежача і кисневозалежна, то хоча б руки-ноги підняти, порухатись, зайняти вертикальне положення, лягти на живіт. По мірі того, як вже краще переносяться фізичні навантаження, треба розширювати спектр вправ, уже з огляду на ситуацію, оскільки тут немає якогось загального правила. За можливості потрібно виходити на вулицю і гуляти пішки десь на природі, якщо немає такої можливості, то хоча б біля відкритого віконця робити мінімальні фізичні вправи", - радить лікарка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешевий безрецептурний препарат допомагає у боротьбі з Covid-19

При цьому Гук наголосила на важливому моменті: чим важче хворіла людина, тим обережніше треба ставитись саме до дихальної гімнастики.

Реабілітація після Covid-19 також залежить від складності перебігу хвороби. Але навіть після легкої форми організмові потрібен час на відновлення. Про це розповів головний лікар одного з діагностичних медцентрів Львова Тарас Жиравецький.

"По-перше, не займатися моржуванням. Це дуже небезпечно. Можна так само відкласти сауну, щоб людина не зазнавала такого навантаження із контрастами. Крім того, спорт відкласти мінімум на місяць. Тому що було багато випадків, коли пацієнти після перенесеного коронавірусу відновлювали спорт і, на жаль, їхній стан погіршувався. Раджу нормальне харчування, відпочинок та більше спати. Якщо є підвищені показники печінкових проб, тоді лікар призначає гепатопротектори. Також корелюються ниркові проби. Алкоголь потрібно виключити на якийсь час, аби не навантажувати організм. Але основне - не допускати великого фізичного навантаження. Це дуже важливо", - каже Жиравецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перерахували продукти, які захищають організм від Covid-19

Лікарка-фізіопульмонологиня Київської міської клінічної лікарні №5 Анна Анікєєва радить вживати різноманітну їжу, збагачену вітамінами і рослинними жирами, рибу.

"Відновлення легень відбувається за 3 місяці. А там, якщо легка форма, легені відновлюються повністю, а якщо важка пневмонія, можуть залишатися рубцеві фіброзні зміни, по типу шрамів на шкірі. Чи має це якісь наслідки? Швидше, відтерміновані. Тобто шрами зменшують поверхню легень, що проводить кисень. З віком може з'являтися задишка. Але це лише у випадку, якщо людина перехворіла важко. Що може допомогти відновитися? Прогулянки на свіжому повітрі, збалансоване харчування, дихальні вправи: видих через прикриті губи. Але найголовніше і фізіологічно близьким - є хода. Спокійні прогулянки лісом", - зазначила вона.

Анікєєва наголосила, що найбільш непередбачуваними є наслідки впливу Covid-19 на нервову систему. Багато хворих мають панічні атаки та зміни настрою. Навіть після закінчення гострого періоду хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали умову, за якої локдаун можуть запровадити раніше

За останню добу в Україні виявили 6451 нового хворого на коронавірус. Із них дітей – 355, медпрацівників – 215. Загалом, станом на ранок 14 грудня, маємо 900 666 лабораторно підтверджених випадків Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Відновлення після Covid-19: чого не можна робити та як харчуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути