субота, 20 березня 2021 09:41

Вчені з'ясували причину тромбів після щеплення AstraZeneca

Вчені з'ясували причину тромбів після щеплення AstraZeneca
У Європі кілька людей померли після вакцинації AstraZeneca. Фото: Reuters

Вакцина AstraZeneca може викликати аутоімунну реакцію, що призводить до згортання крові в мозку. Це може пояснити випадки тромбозу та тромбоемболії у щеплених людей.

Такого висновку дійшли вчені Норвегії та Німеччини, передає The Wall Street Journal.

У незалежних одне від одного дослідженнях йдеться про те, що вакцина AstraZeneca утворює антитіла, які потім взаємодіють з тромбоцитами. Лікар університетської лікарні Осло стверджує, що його команді вдалося визначити створене вакциною антитіло, яке викликало побічну реакцію.

При цьому вчені з'ясували, що утворення тромбів можна швидко діагностувати за допомогою аналізу крові. Це лікується препаратами для розрідження крові та імуноглобуліном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медсестра впала в кому після щеплення вакциною AstraZeneca

Останніми тижнями в Європі фіксують випадки утворення тромбів у пацієнтів після щеплення британо-шведської компанії AstraZeneca. Через це низка країн призупинила використання препарату.

Європейське агентство лікарських засобів (EMA) підтримало продовження вакцинування препаратом AstraZeneca. Там стверджують, що переваг у вакцини більше, ніж недоліків і ризиків.

Вакцина AstraZeneca, вироблена в Індії під торговельним найменуванням CoviShield, – на цей час єдина, яку використовують в Україні. Нею за місяць вакцинували понад 100 тис. людей. Призупиняти використання препарату від AstraZeneca МОЗ не планує.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували причину тромбів після щеплення AstraZeneca». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути