Ексклюзиви
четвер, 15 березня 2018 08:55

Вчені знайшли легкий спосіб відтягнути старіння

Вчені знайшли легкий спосіб відтягнути старіння
Зупинити старіння допомагає їзда на велосипеді Фото: velo-odessa.com.ua

Професор Бірмінгемського університету Джанет Лорд знайшла спосіб призупинити процес старіння. Вона вважає, що повернути контроль над тілом і запобігти його зношуванню цілком реально.

Науковець порівнює доісторичні племена мисливців, які багато енергії витрачали на пошук їжі і сучасне суспільство, яке веде сидячий спосіб життя. Одне з досліджень Фонду серця показало, що більшість дорослих щодня проводять 15 годин в сидячому положенні. Якщо додати до цього вісім годин сну, то на фізичну активність залишається всього година.

Джанет Лорд провела дослідженні для визначення впливу рівня фізичної активності на старіння м'язів, кісток та імунної системи. Участь взяли 123 велосипедистів, чоловіків і жінок, у віці від 55 до 79 років, які підтримували високий рівень активності в дорослому житті. Вони могли проїхати 100 км менше ніж за 6,5 годин у випадку чоловіків і 60 км менше ніж за 5,5 годин у випадку жінок.

Щоб досягнути результату, вчені вивчали системи організму, які з віком занепадають. Це, наприклад, м'язи і кістки. В середньому віці люди починають втрачати м'язову масу і вагу зі швидкістю 1-2% на рік. Це ускладнює звичну активність і навіть підніматися східцями стає важче. Наші кістки також стають тоншими, що може призвести до остеопорозу. Дослідники виявили, що з віком велосипедисти не втратили м'язову масу, а їх кістки стали лише трохи тоншими. Також вчені вирішили дослідити імунну систему, яка не була так очевидно пов'язана з фізичною активністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які хвороби можуть спровокувати проблеми з диханням

З віком імунна система також занепадає, що робить літніх людей більш вразливими до інфекцій на зразок грипу і пневмонії. Також вони гірше реагують на вакцини. Коли вони порівняли імунну систему велосипедистів з іншими людьми старшого віку, що не тренувалися регулярно, а також з 20-річними, то з'ясували, що їх імунна система більше була схожа на імунну систему молодих.

Також виявили, що у велосипедистів в крові спостерігається високий рівень гормону інтерлейкіну 7, а це запобігає зменшенню тимуса. Інтерлейкін 7 виробляється безліччю клітин організму, зокрема – м'язовими клітинами. Тому ми вважаємо, що активні м'язи виробляють більше цього гормону і бережуть молодість імунної системи.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли легкий спосіб відтягнути старіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути