Ексклюзиви
неділя, 09 травня 2021 10:26

Вчені розрахували, скільки кроків треба проходити в день

  10 тисяч кроків на день максимально корисні для здоров'я
10 тисяч кроків на день максимально корисні для здоров'я

Як показують численні дослідження, ходьба корисна для здоров'я. Більша кількість кроків, яку людина робить в день, пов'язана з більш низьким ризиком смертності від усіх причин, відзначають вчені. Але як саме потрібно ходити і скільки?

Результати дослідження, опубліковані в Журналі Американської медичної асоціації, показують, що важливіше не інтенсивність ходьби, а саме кількість щоденних кроків. Щоб вивчити тему, вчені провели репрезентативну вибірку жителів США у віці 40 років і старше. У дослідженні взяли участь приблизно 4800 американців. Зокрема, вони користувалися крокомірами в період з 2003 по 2006 рік. Потім учасники відстежувалися на предмет смертності до 2015 року за допомогою національного індексу смертності.

Після коригування демографічних і поведінкових факторів ризику, індексу маси тіла і стану здоров'я учасників дослідження вчені розрахували зв'язок між ризиком померти, а також кількістю кроків і інтенсивністю ходьби.

Досліджували виявили, що 8000 кроків на день пов'язані зі зниженням ризику смерті від усіх причин на 51% порівняно з 4000 кроками, які вважаються мінімальним показником. А 12000 кроків на день зменшували цей ризик вже 65%. При цьому будь-якого зв'язку між інтенсивністю темпу ходьби і зниженням ризику смерті вчені не виявили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руслана Писанка скинула 42 кг за 8 місяців

Дослідження було спостережливим і тому не може довести причинно-наслідковий зв'язок, зазначає Express. Однак його результати підтверджують, наскільки важливий активний спосіб життя.

Завдяки прогулянкам зникають або пом'якшуються стреси, які впливають на здоров'я, шкодять і на емоційному, і на фізичному рівні. Щоб позбутися від потрясінь, потрібно якомога частіше гуляти пішки, особливо улюбленими маршрутами. Як вважають науковці, ходьба знижує рівень гормону стресу, тому вже незабаром після прогулянки люди почуваються краще.

Активність мозку завдяки ходьбі також покращується. Часті прогулянки сприяють поліпшенню пам'яті, оптимізують когнітивні процеси та покращують швидкість навчання чомусь новому. Також знижується ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера.

З віком практично в кожної людини з'являються проблеми із зором. Щоб знизити ризик появи таких неприємностей, потрібно якомога частіше ходити пішки та робити аеробні вправи. Згідно з дослідженнями, люди, які гуляють, рідше страждають від патологічних станів сітківки ока.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розрахували, скільки кроків треба проходити в день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути